Kiiremate koroonatestide defitsiit paneb neid säästma

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valga haigla bioanalüütik Liisi Võsu demonstreerib koroonaviiruse proovide analüüsiaparaati, mis suudab ühes tunnis analüüsida kaht testi.
Valga haigla bioanalüütik Liisi Võsu demonstreerib koroonaviiruse proovide analüüsiaparaati, mis suudab ühes tunnis analüüsida kaht testi. Foto: Tiit Loim

Kuigi ka Lõuna-Eesti haiglatesse jõudnud senisest kiiremad koroonatestid mugavdavad haiglate elu, tuleb neid viiruse potentsiaalse teise laine tõttu võimalikult vähe kasutada, kuna kiiremaid teste on turul vähem, kui vaja oleks.

Kevadel Eesti suurematesse haiglatesse jõudnud senisest kiiremad koroonatestid on aprillist olemas ka Võru haiglas. Juunis ostis 25 000 eurot maksnud analüüsiaparaadi ka Valga haigla. Testide meetod on jätkuvalt sama, reaalaja polümeraasi ahelreaktsioon, ent uute testidega võtab analüüs tund aega varasema nelja tunni asemel. Siinkohal tuleb rõhutada, et jutt ei käi palju kriitikat saanud kiirtestidest, mis on madala tundlikkusega ja annavad sageli valenegatiivseid tulemusi.

Valga haigla juht Margus Ulst selgitas, et uue aparaadiga saab tunnis analüüsida kahe inimese proove. Uued testid on Ulsti sõnul üldiselt haigla tööd sujuvamaks muutnud. Varem saatis haigla proovid Tartusse analüüsimiseks. Tartu aparaat võtab küll korraga sisse mitukümmend testi, ent kuna analüüsile kulub neli tundi ja edasi-tagasi sõidule veel kaks, on ooteaeg pikem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles