Räpinlanna sai saja-aastaseks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Linda Preedenit käis õnnitlemas ka Räpina vallavanem Enel Liin.
Linda Preedenit käis õnnitlemas ka Räpina vallavanem Enel Liin. Foto: Andrus Karpson / Räpina vallavalitsus

Äsja sai saja-aastaseks Räpina valla kodanik Linda Preeden.

Linda on sündinud Toostes kaheksalapselises peres. Tema vanemad olid vaesed, kuid tüdruk tundis nende üle uhkust, sest tegu oli korralike ja töökate inimestega. Kõik lapsed pandi tööle, varases eas käidi karjas.

Preeden oli Räpinas meeste juuksur. Esialgu töötas kodus, hiljem paviljonis. Juuksuriameti pani maha alles 95-aastaselt. Tema hobi oli tikkimine ja kõik riided õmbles ta ise. Lapsi ja lapselapsi on naisel kumbagi üks, aga lapselapselapsi kaks. Tütrepoeg mäletab, et vanaemal oli ikka üle paarikümne marjapõõsa, tuli marju korjata ja kokkuostu viia. Juba 1980. aastatel kasvatasid nad kasvuhoones isegi arbuuse.

Linda Preeden pole iial suitsetanud ega võtnud isegi tervisenapsi. Sporti pole ta teinud, küll aga rohkesti rasket füüsilist tööd. 96. eluaastani sai vanaproua ise hakkama, siis aga tegi endale aiatööga liiga. Sellest saadik elab ta koos Tallinnast Räpinasse kolinud tütrega.

Linda kurdab, et nüüd kui enam tööd teha ei saa, on igav. «Tahaks võtta salaja kolm lammast, siis ei oleks muret ka niitmise pärast,» avaldas juubilar. Tütar meenutab, et kunagi oligi neil hoovis lammas ja siga on samuti peetud.

Juubilari ema ja õed on kõik väga pikaealised olnud. Mõni on aga õnnetult surma saanud.

Vanaproua oli väga liigutatud, et president talle õnnitluse saatis ning samuti rõõmustas ta vallavalitsuse esindajate külaskäigu üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles