Kommentaar Siim Saavik: võidukas nõiajaht (2)

Siim Saavik
, reporter
Copy
Siim Saavik
Siim Saavik Foto: Arvo Meeks

Kuuajane festival peeti sel korral ära paari päevaga – täpselt nii juhtus Antsla külje all, kus nädal tagasi algas European Rainbow Gathering ehk Vikerkaare festival. Tänaseks on seal esoteerikahuviliste kogunemisest järel vaid jäljed heina sees.

Tõenäoliselt ei osanud nii «sooja» vastuvõttu oodata ka karastunud ja palju ringi reisinud vikerkaareseltskond. Juba ürituse esimesel päeval teatati neile, et kogunemisega on selleks korraks kõik ning mõne aja pärast patrullis sissesõidul juba politsei. Ei lastud uusi külalisi sisse ega vanu välja. Kohapeal käidi testimas nii koroonat kui narkootiliste ainete tarbimist. Õnneks saadi positiivne tulemus ainult teise puhul. Ja siis ka vaid ühel juhul.

Olukorda kajastades võis tunnetada, et kaua see laager koos olla ei saa. See tuli tegelikult kohe välja Antsla valla seisukohast, et festivali korraldaja oleks pidanud selle registreerima avaliku üritusena. Sellele järgnes terviseameti mure, et festivaliplatsil pole võimalik täita hügieeninõudeid. Kõige kulminatsiooniks saadi teada, et alal viibivad inimesed, kes tulid sinna COVID-19 riskipiirkondadest. Õli valas tulle ka esialgne hinnang, et kohapeale võib tulla umbes tuhat inimest.

Kui sellele festivalile jõudsid inimesed, kes kuuluvad koroona-viiruse leviku riskipiirkonda, võib taolisi ohuallikaid leida ju ka teiste Eesti ürituste publikust.

Kui ühtepidi võib juhtunut käsitleda kui edukat missiooni – võimalik ohuallikas ju eemaldati –, siis teistpidi paneb see mõtlema, kas tegu oli ikkagi niivõrd ohtliku seltskonnaga, keda sellisel kiirusel minema peletada. Arvestama peab seda, et hulk inimesi tuli sinna kaugelt ja pikemaks ajaks ning kokkuhoidev seltskond leiab endale otsides kindlasti uue pelgupaiga, kus järgmine laager üles seada.

Vähemalt leidis ürituse ametlikult Facebooki-lehelt info, et uut kogunemist juba organiseeritakse, seekord Lätis. Muidugi on see siis küüniliselt öeldes lõunanaabrite probleem. Ei imestaks aga, kui varsti tuleks välja, et selliseid kogunemisi tuleb lähipäevadel ka Eestis. Kui üritusele oodati umbes 1000 inimest ja nendest ainult 41 enne piiranguid kohale jõudis, on suured seltskonnad tõenäoliselt veel liikvel.

Ühtlasi tundub veidi vastuoluline, miks piiratakse Eestis ümber 41-liikmeline seltskond, aga lastakse toimuda suurüritusi, kus liiguvad ringi vähemalt sajad inimesed. Justkui üks rahvahulk oleks ohtlikum kui teine. Kui sellele üritusele jõudsid inimesed, kes kuuluvad koroonaviiruse leviku riskipiirkonda, võib taolisi ohuallikaid leida ju ka teiste Eesti ürituste publikust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles