Võõra dokumendi abil soetati telefon ja telliti ehteid (1)

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
ID-kaartigi tuleb vajadusel hoolega kontrollida.
ID-kaartigi tuleb vajadusel hoolega kontrollida. Foto: Tairo Lutter

Viimasel ajal on Valgamaal ette tulnud juhtumeid, kus kaotatud või varastatud dokumentidega võetakse laenu või püütakse osta järelmaksuga kaupa. Politsei kutsub kauplejaid üles esitatud dokumente senisest hoolikamalt kontrollima.

Viimase kuu vältel on tulnud juba mitu sellist teadet, kinnitas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk.

Näiteks osteti teise inimese dokumenti kasutades elektroonikapoest hinnaline nutitelefon ja teisi elektroonikaseadmeid, ka telliti interneti vahendusel võõrast dokumenti kasutades kuldehteid.

Kagu politseijaoskonna komissar Tiit Melts märkis, et taolisi kuritegusid annab ennetada, kui kaupluse töötaja kontrolliks tähelepanelikumalt nii dokumenti kui selle esitajat.

«Dokumendifoto võrdlemine selle esitanud inimesega peaks olema reegel, mitte erand. Kui tekib kahtlus, kas dokument ikka kuulub selle esitajale, võib kontrollimiseks paluda inimesel peast öelda oma sünniaega või isikukoodi. Samuti saab vajadusel kontrollida allkirja sarnasust dokumendile antud allkirjaga,» soovitas Melts.

Kahtluse korral, et dokument ei kuulu tõenäoliselt selle esitanud inimesele, tuleks juhtunust teada anda numbril 112 ning dokumenti inimesele enne mitte tagastada, kui politsei on isiku tuvastanud.

Politseitööst on näiteid, kus teenindaja on küll kahtlustanud, et talle esitati vale inimese dokument, kuid annab selle siiski inimesele tagasi ega teavita juhtunust ka politseid.

«Mõni ei julge kliendi ees hädaabinumbrile helistada. Kõne võib teha aga diskreetselt, kliendist eemal. Vajadusel võib ka vale dokumendi esitanud kliendile öelda, et teil on kahtlusi dokumendi õigsuses ning kutsute politsei igaks juhuks asja kontrollima. Kui dokumendi esitaja seepeale lahkub või nõuab dokumenti tagasi, ei ole vaja teda lahkumast takistada, kuid dokumenti ei tohiks talle tagastada, kuni politsei on kahtlusi kontrollinud,» ütles politseiuurija.

Võõra dokumendiga kellegi teise nimel tehingute tegemine nagu järelmaksuga kauba ostmine, laenu võtmine ning seeläbi varalise kasu saamine on kelmus, mille toimepanija võetakse vastutusele kriminaalkorras.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles