KIRI: riik kutsugu inimesi üles hoiduma juhusuhteist

Copy
Kenno Põltsam 
Kenno Põltsam Foto: TPM

Juunikuine Tervise Arengu Instituudi (TAI) avalik kondoomi­kampaania lausa kohustas mind küsima, kas kõnealune sotsiaal­ministeeriumi allasutus on kunagi ellu viinud mõnda avalikku kampaaniat, millega oleks inimesi kutsutud üles hoiduma juhuseksist. Vastus on ei, ning TAI avalike suhete juhi sõnul pole neil lähiaastatel säärast kampaaniat plaanis.

Ometi on TAI kulutanud alates 2011. aastast nüüdseks üle miljoni euro Eesti maksumaksja raha selleks, et tuletada inimestele meelde kontratseptiivide tähtsust.

Vaadates kampaania «Võta kumm kaasa» videoklippi, jääb mulje, et kampaaniameistrite moraalse eelduse kohaselt ei allu seksuaalsus inimese ratsionaalsele kontrollile. Ehk kui sugutung tekib, peab see saama kiiremas korras maandatud, olles eelnevalt minimeerinud kahju, mida seksuaalakt endaga kaasa võib tuua: suguhaigused ja soovimatu raseduse.

Sisuliselt propageerib valitsus, kuhu kuulub kaks konservatiivset erakonda, et kondoom on seksuaalakti lahutamatu osa: suures plaanis pole oluline, kas tegu on üheöösuhte või ühe katuse all elava paariga.

Valitsus ajab kahjulikku sotsiaalpoliitikat või tegeleb õige asjaga valesti. Inimesed inimesteks, igaühel on individuaalne valik oma elu korraldada: mõni teenib surmakultuuri, mõni hoidub patust. Aga endast lugupidavale rahvusriigile pole kohane kutsuda inimesi üles viljatuks seksuaalaktiks.

«Tee Eestile kingitus, kasuta juhusuhtes kondoomi», kõlas TAI kampaanialoosung 2018. aasta suvel. Ma aga arvan, et selline sõnum on tänavapilti risustav. Kui riik tahab sel teemal kampaaniat teha, siis sõnumiga, millega kutsutakse inimesi üles hoiduma juhusuhtest, näiteks «Tee Eestile kingitus, hoidu juhusuhtest». Ja nimetagem palun üks vastuargument peale selle, et see on illiberaalne, miks mitte seda teed minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles