Valga ja Valka valmistuvad võõrustama palverändureid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valkas Pudrumäel avati palveränduritele Jakobitee tähis.
Valkas Pudrumäel avati palveränduritele Jakobitee tähis. Foto: Arvo Meeks

Valga ja Valka piiril asuvalt Pudrumäelt avaneb kaunis vaade mõlemale linnale. Äsja kasvas aga Pudrumäe tähtsus veelgi. Seal asub nüüd viit palveränduritele.

Vahetult enne selle paigaldamist avati samuti palveränduritele mõeldud merikarpi kujutav sümbol Valga Jaani kiriku juures. Nii viida kui ka merikarbisümboli avamise korraldas Läti Jaakobitee ühing koostöös Pärnu-Jaagupi ja Valga kogudustega. Kohal viibisid Valka linnajuht Vents Armands Krauklis, Valka turismiinfokeskuse ja kirikute esindajad ning Eesti, Läti, Leedu ja Poola Jaakobitee ühingu palverändurid.

Valga Peetri-Luke koguduse õpetaja Margus Suvi selgitas, et inimene, kes selliste viitade ja märkide järgi orienteerub, jõuab kas või Hispaanias asuvasse Santiago de Compostelasse. Tegu on kristlaste ühe kõige tähtsama palverännaku sihtkohaga.

«Tee paikapanekul oleme püüdnud tuua vana asja uude reaalsusse,» selgitas Suvi. «Sestap on püütud see jooksma panna eelkõige vanade hansalinnade kaudu. Piirilinnad on aga eriti olulised. Üks teekond jookseb näiteks Pärnu kaudu, aga kuna Valga on Eesti lõunavärav, on igati loogiline, et üks haru ka siitkaudu kulgeb.»

Suvi lisas, et kui vanasti käidi palverännakul otsimas jumalat, siis nüüd võib palverännaku teed pidada ka inimese eneseleidmise teeks. «Ja kes ei taha Hispaaniasse minna, võib minna ka näiteks Harglasse, Vastseliinasse või Soome.»

Märk peaks tulevikus näitama sedagi, et teekäija on paigas, kus saab peavarju või süüa. Kes on valmis seda palveränduritele pakkuma, võib õpetaja Suviga ühendust võtta. Tema ise on aga valmis lööma kirikus spetsiaalsesse palverännupassi templi, mis kinnitab, et oluline punkt teel on külastatud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles