Tomi Saluveer: tugevad jäävad ellu

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer 
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Teine koroonaraputus ei jäänud tulemata. Kurikuulus viirus hiilib tasahilju taas ka Kagu-Eestisse, uue laine esimesed positiivsed proovid on antud nii Võru- kui ka Põlvamaal. Kui kevadel oli olukord kõigile uus, siis nüüdne laine eraldab terad sõkaldest. Seda kõikides sektorites: ehitajatest ja tööstusettevõtetest turismi ja ürituste korraldajateni välja. Enam ei saa öelda, et viiruse virvarr tuli ootamatult. Tublid ja targad on mõelnud suvega välja plaani, kuidas hakkama saada.

Kagu-Eestit puudutavad nii turism kui ka kultuuri- ja spordiüritused olulisel määral. Selles valdkonnas tegutsejatele on ootamatu abikäe ulatanud aga WRC maailmameistrivõistluste etapi korraldajad. Riik on Eestit reklaamivale rallile eraldanud miljoneid. Samal nädalavahetusel toimuva Võhandu maratoni korraldajatele ongi ralli toimumine trump tagataskus. Valitsus ei saa näidata rallimaailmale ühe käega rohelist stardituld, kuid lehvitada Kagu-Eesti suurele paadimaratonile seljataga punast lippu. Sama kehtib ka mõni nädal varem toimuva Lõuna-Eesti ralli puhul.

Paadivõistluse korraldajad said reedel Võru linnavalitsuselt kinnituse 15. Võhandu maratoni korraldamiseks. Traditsiooniliselt kevadel toimuva maratoni paadid lükatakse tänavu Tamula supelrannas vette 5. septembri varahommikul kell 5 ja saavad stardipaugu kell 7. Korraldajad saatsid reedel terviseametile üksipulgi lahti kirjutatud töö­plaani ja tegevuskava. Sellest ei tule tavapärane Võhandu maraton.

Samal nädalavahetusel toimuva Võhandu maratoni jaoks ongi ralli toimumine trump tagataskus.

Sel aastal paadimaratoni finišialasse sauna ja pesemisvõimalust ei tule, osalejatele tagatakse vaid riietumisvõimalus. Telkidesse ei tule sedapuhku ka puhureid, et need ei levitaks külmast võetud ja lõdisevate võistlejate seas soojas õhuvoolus viirust. Samuti plaanitakse hajutada sõudmismaratoni toitlustusala ja piirata karmi jõuproovi lõpuosas kontrollpunktide lahtiolekuaegu, et vähendada finišis koormust.

Võhandu maratoni korraldus on hea näide oma valdkonna entusiasti tegevusest. Peakorraldaja ning võistluse idee autori Hillar Irvese optimism ja oskus uues olukorras hakkama saada on positiivne märguanne teistele koroonakriisi hirmus elavatele ettevõtjatele. On need siis turismitalupidajad, kohvikuomanikud või tootjad. Aasta teises pooles on edukate inimeste trump see, kui saadakse ise hakkama ega loodeta sponsoritele või abirahale. Tugevad ja nutikad jäävad ellu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles