Käivitus erakordne malev

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ettevõtmise algataja on Urvaste kooli direktor Jaanika Käst
Ettevõtmise algataja on Urvaste kooli direktor Jaanika Käst Foto: Arvo Meeks

Korraldajatele teadaolevalt esimest korda Eestis käivitus esmaspäeval Antsla vallas õpilasmalev hariduslike erivajadustega noortele. Tegu on Urvaste kooli õpilastega, idee autor ja eestvedaja on kooli direktor Jaanika Käst.

Käst asus direktorina tööle 2018. aasta juunis ja sama aasta augustis osutus valituks alustavate koolijuhtide arenguprogrammi.

«Valisin seal umbes 25 mentori hulgast endale mentoriks Pärnu-Jaagupi põhikooli ja sealse muusikakooli direktori Katrin Uutsalu. Katrin on tegev Pärnumaa õpilasmaleva loomisel, juhtimisel ja eestvedamisel ning nii malevast rohkem kuulsingi. Katrin teadis ka, et Urvaste ja Antsla piirkonnas pole malevat varem tehtud. Nii küpses mul idee korraldada malev meie kooli õpilastele. Ühtlasi on see kooli arengukavaski olulisel kohal olev töökasvatus,» rääkis Käst, kes on ühtlasi Valga Jaanikese kooli juht.

Direktor alustas idee tutvustamist koolimeeskonnas ja see leidis heakskiidu. «Nüüd, 2020. aasta augustis malev toimub. Kevadel läbisin vastava koolituse ja sooritasin 6. taseme kutseeksami. Juunis sõlmisime lepingu MTÜ Pärnumaa Õpilasmalevaga Urvaste õpilasmaleva rahastamiseks koos kohustuste ja vastutusega.»

Õpilased töötavad ühe nädala, saavad töötasu ning teevad arengu- ja eakohast tööd, näiteks rohivad kooli staadioni ja lillepeenraid, korjavad prügi, koristavad pargialust, istutavad taimi. Malevlasi saadavad kasvatajad, kes hoolitsevad ühtlasi õpilaste turvalisuse eest.

Päevakavasse mahub samuti väljasõite, meeleolukaid sündmusi, poppoisi ja -tüdruku valimine, lõkkeõhtu, bändipäev, toiduvalmistamise ja keraamika töötuba, looduse pildistamine ja muu asjakohane. Siin tulevad appi kooli õpetajad, kes vastavalt oma erialale kavandavad tegevusi.

Õpilasmaleva käimalükkajad on huvijuht Ellen Varov, õppejuht Kaja Roots, juhiabi Inge Salumaa ja majandusjuht Rainer Kaseväli.

Maleva avas koos Kästiga Antsla vallavanem Avo Kirsbaum.

Järgmisel aastal on kavas jätkata õpilasmalevat koostöös Antsla vallaga, kultuuri- ja noorsootööspetsialist Merle Tombakuga on Kästil vastav koostöökõnegi juba peetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles