Postiga tellitakse üha enam narkootikume

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Narkootikumid. Foto on illustratiivne.
Narkootikumid. Foto on illustratiivne. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Aasta esimese seitsme kuuga on maksu- ja tolliamet (MTA) avastanud 433 narkootilise aine kahtlusega posti- ja kullersaadetist, mida on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 71 võrra rohkem.

Probleem on terav ka Lõuna-Eestis. Näiteks mullu oli Võrumaa taoliste juhtumite poolest maakondlikus võrdluses viiendal kohal 19 tuvastatud juhtumiga. Veel rohkem oli taolisi juhtumeid Harjumaal (347), Pärnumaal (69), Tartumaal (54) ja

Ida-Virumaal (30)

MTA uurimisosakonna narkotalituse juhi Raul Koppelmaa sõnul on tellijad enamasti noored täiskasvanud ning kõige sagedamini tellitakse amfetamiini, MDMA-d, marihuaanat ja LSD-d. "Tellijad arvavad ekslikult, et interneti teel tumeveebist narkootikume ostes on vahelejäämise võimalus väike, kuid tegelikkuses jätab iga elektrooniline samm maha jälje. Samuti kasutatakse postiga tellimisel valenime ning teiste isikute aadresse, kuid varem või hiljem jõuavad MTA uurijad siiski tellijateni."

Postiga narkootikumide tellimine on karistatav. Kui tellitud kogus on piisav, et tekitada narkojoove vähemalt kümnele inimesele, on tegemist esimese astme kuriteoga, mille eest on maksimaalne karistus kümme aastat vabadusekaotust. Kui narkootikume tellitakse grupiviisiliselt või korduvalt, on võimalik maksimaalne karistus 15 aastat vabadusekaotust. Väärteomenetluse käigus on võimalik määrata rahatrahv kuni 1200 eurot ja konfiskeerida keelatud ained.

Tänavu esimesel poolaastal on algatatud 125 väärteomenetlust, millest 66 juhtumit on lõpetatud kuriteo tunnuste ilmnemise tõttu.

MTA tollijärelevalve valdkonnajuhi Voldemar Linno sõnul on tolliametnikel eelkõige kahju just noortest, kes on alles oma elutee alguses ning kitsendavad narkootiliste ainete tellimisega oma edasisi võimalusi tööturul. "Siinkohal palume vanematel pöörata tähelepanu sellele, mida noored internetis teevad, sest alaealised ei pruugi mõista olukorra tõsidust ning narkootikumide tellimisega kaasnevaid karistusi," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles