Loometalgud võitis võru keele lastele edasiandmise teema

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Triinu Laan. FOTO: Mati Määrits
Triinu Laan. FOTO: Mati Määrits Foto: Mati Määrits

Võrumaa elu edendavate teemade arutamiseks nädalavahetusel peetud neljandad Vunki mano! loometalgud Antsla vallas võitis plaan, kuidas lapsed võru keelt kõnelema innustada.

Žürii valis loometalgute võitjaks idee, mis aitab võru keelt paremini edasi anda lastele ja noortele. Sellega kaasneb 3000 eurot Võrumaa Arenduskeskuselt plaani elluviimiseks.

Võiduideed eest vedanud Triinu Laan Võru Instituudist tõi talgutele probleemipüstituse, et kodudes ei räägita lastega võru keelt. Olgugi, et võru keel on oma populaarsust suurendanud, ei toimu samal ajal keele loomulikku peresisest edasiandmist vanematelt noorematele põlvkondadele. Et seda muuta, plaanivad võru ja seto keele entusiastid anda uue sisu võru ja seto keele nädalale ning luua teadlikult kohalikke eeskujusid ja anda väikeseid nippe, kuidas hakata lastega kohalikku keelt pruukima.

Lisaks anti välja heaolu valdkonna eripreemia 2000 eurot, mille pälvis Lihasehaigete seltsi juhi Jüri Lehtmetsa veetud meeskond. Nad töötasid lahenduse kallal, kuidas koos ürituste korraldajatega luua paremad tingimused erivajadustega inimestele üritustel osalemiseks. Kavas on luua teenus, kus erivajadusega inimesed ise aitavad ürituse läbiviimisel ära lahendada ligipääsetavuse probleemi.

Keskkonnasõbralikkuse eripreemia viis koju kunagine loometalgute võitja, mahetoiduga tegelev meeskond Kaja Kesküla vedamisel. Nemad töötavad edasi selle kallal, et Võrumaa haridusasutuste toit oleks tervislik, kohalik ja mahe. Selle preemia andis välja Europe Direct Võru teabekeskus eesmärgiga teadvustada keskkonnateemasid ja kliimaneutraalust kui Euroopa Liidu strateegilist suunda.

Ideed, millega veel tegeleti olid kodustöötamise multifunktsionaalne töölaud-tool, Antsla Gümnaasiumi kujundamine tulevikuoskuste kooliks, Võru Kesklinna koolis lapsevanemate nõukoja käivitamine ja vanemate parem kaasamine kooliellu, Antslas Lusti lasteaia tühjas hooneosas elukeskuse loomine, noorte kaasamine kogukonna turvalisuse kasvatamisse läbi avalikus ruumis olevatele ekraanidele sisu koosloomisega.

Kolme päeva jooksul võeti juppideks ja pandi taas kokku kaheksa erinevat maakonna elu ja inimesi puudutavad ideed.

Järgmised Vunki mano loometalgud toimuvad 11.-13. märtsil Värskas, kuid juba oktoobris leiavad aset samas formaadis loometalgud Tartumaal Nõos, mis toimuvad Tartu omavalitsuste liidu ja Võrumaa Arenduskeskuse koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles