Tartu kultuuripealinna-meeskond tutvustas ettevalmistuste hetkeseisu

LEPM
Copy
#Tartu2024 maamärk on raeplatsil 19. augustist.
#Tartu2024 maamärk on raeplatsil 19. augustist. Foto: Kristjan Teedema

Sihtasutuse Tartu 2024 meeskond kohtus reedel kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna ja Eesti kultuuriesindajatega välisriikides, välisministeeriumi avalike suhete osakonna ja Eesti Instituudiga, et tutvustada neile ettevalmistuste seisu Tartus ja Lõuna-Eestis ning arutada edasist koostööd tiitliaasta edukaks elluviimiseks.

Külalised ministeeriumitest ja Eesti Instituudist tutvusid ka mitmete projektidega, mis pürgivad Tartu 2024 ametlikku kultuuriprogrammi. Projektide eestvedajad rääkisid kavandatud sündmustest ja tegevustest ning said Eesti kultuuriesindajatelt soovitusi edasiseks rahvusvaheliseks arendustööks.

Sihtasutuse Tartu 2024 juhi Priit Miku sõnul on koostöö ministeeriumitega väga oluline, sest Eestist valitud kultuuripealinna ettevalmistamisesse ning elluviimisesse on vaja kaasata lähiaastatel asutusi, loovisikuid ja publikut üle maailma.

«Euroopa kultuuripealinn on üks Eesti 2024. aasta tippsündmusi, mille edukast ja silmapaistvast teostumisest võidab terve riik,» ütles Mikk. «Välismaal töötavate Eesti kultuuriesindajate ja Eesti välisesinduste kaasabil soovime rääkida Tartust ja Lõuna-Eestist, meie eesmärkidest, väärtustest ja programmist nii lähiriikides kui kaugemalgi.»

«Üle sajandi omariiklust ja veelgi pikema kultuuriloo toel on Eestil ja meie sõpradel suur rahvusvaheline kogemus ja võimekus, et toetada Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 programmi ettevalmistust ja läbiviimist. Kultuuriesindajad, saatkonnad, erinevad koostööpartnerid ja kõik Eesti sõbrad üle maailma saavad sellele kaasa aidata,» märkis visiiti korraldanud kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Kalmar Kurs.

«Nii nagu Eesti Vabariik 100 ja Euroopa Liidu eesistumine andis meile suurepärase võimaluse Eesti kultuuri maailmas laiemalt tutvustada, saame seda taaskord teha Tartu 2024 raames. Meie välisesindused, aukonsulid ja kogu Eesti sõprade võrgustik välismaal saab ühiselt kaasa aidata, et sõnum Tartu ja Lõuna-Eesti kultuuripealinnast jõuaks kaugele,» kinnitas välisministeeriumi kultuurinõunik Heilika Pikkov.

Eesti kultuuriesindajate peamine ülesanne on tutvustada Eesti kultuuri ning hoida ja edendada kahe maa vahelisi kultuurisuhteid. Kultuuriesindajad töötavad Eesti saatkondades Berliinis, Brüsselis, Helsingis, Londonis, Moskvas, Pariisis ning New Yorgis.

Tartu nimetati 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks eelmise aasta augustis. Valiku tegi rahvusvaheline sõltumatu ekspertkomisjon. Euroopa kultuuripealinna tiitli pälvinud Tartu 2024 loovkontseptsiooni pealkiri on «Ellujäämise kunstid». Tartu kandideeris Euroopa kultuuripealinnaks koos 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles