Operail plaanib raudteel veetava vilja hulka kolmekordistada

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Operaili juht Raul Toomsalu on öelnud, et ootab valitsuselt kindlasõnalist vastust, kas ja kuna firma erastatakse.
Operaili juht Raul Toomsalu on öelnud, et ootab valitsuselt kindlasõnalist vastust, kas ja kuna firma erastatakse. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Raudtee-ettevõte Operail plaanib sel aastal suurendada rööbastel liikuva vilja hulka kolm korda. Sel hooajal ostis ettevõte viljaveoks 75 uut pealt laetavat puistekonteinerit, kasvatades oluliselt raudteel veetava vilja kogust, teatas ettevõte.

"Oleme arvestanud, et heas tempos liikudes suudame sel viljahooajal maanteelt raudteele tuua 6000 veoauto jagu vilja ehk kolm korda rohkem kui eelmisel aastal," sõnas Operaili multimodaalsete vedude juht Urmas Peterson pressiteates.

"Vili liigub konteinerites, sest see võimaldab kiirelt vilja ümber laadida autolt vagunile või vastupidi – nii ei sea viljavedu raudteel spetsiifilisi nõudmisi elevaatorite infrastruktuurile," märkis ta.

Konteinerite kasutuselevõtu üks põhkus oli eesmärk kiirendada vilja pealelaadimisele kuluvat aega, konteinerite tühjendamine toimub tavapäraselt spetsiaalsete konteinerkalluritega.

"Vilja pealelaadimiseks töötasime koostöös partneritega välja viisi, kuidas turvaliselt ja kiirelt eemaldada konteinerite katteid ja neid hiljem taas peale panna ja kinnitada," rääkis Peterson. Nii ei pea autojuht konteineri katuse avamiseks või sulgemiseks ronima nelja meetri kõrgusele, vaid saab seda teha koormarihmade kaudu maas seistes.

Lisaks viljale liigub konteinerites rööbastel ka muid kaubagruppe. Aasta esimese seitsme kuuga on Operail siseriikliku konteinerrongiga transportinud 70 protsenti enam konteinereid kui möödunud aasta samal ajal.

"Multimodaalse kaubaveo teenuse kasv on olnud märgatav, oleme juulikuu seisuga vedanud 3310 konteinerit ehk liigume graafikus, et toome 2020. aasta jooksul maanteeliiklusest ära ligi 16 000 veoautot. Kaubamaht on kasvanud isegi 75 protsenti ulatudes 78 150 tonnini," ütles Peterson.

Tema sõnul on väga palju kasvanud killustiku vedu – seal on konteinerite arv suurenenud kaks ja pool korda. "Kui arvestada, et uued konteinerid võimaldavad vedada rohkem kaupa, siis tonnide lõikes on killustiku veo kasv olnud koguni kolmekordne," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles