Varstusse tuleb kergliiklustee

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Varstut hakkab läbima kergliiklustee. Foto on illustratiivne.
Varstut hakkab läbima kergliiklustee. Foto on illustratiivne. Foto: arhiiv

Rõuge vallavolikogu 25. augusti istungil andis 16 kohal olnud volinikust 15 oma poolthäälega heakskiidu vallale kuni 750 000-eurose laenu võtmiseks, et alustada Varstu alevikku läbiva jalgratta- ja jalgtee ehitust. Üks volikogu liige jäi erapooletuks. Planeeritav tee pakub aleviku elanikele ja külastajatele nii mugavust, ohutumat liikumist kui kenamat väliskeskkonda.

Tehtud otsusega andis volikogu vallavalitsusele rohelise tule asuda täitma 2017. aastal valdade ühinemislepingu prioriteetsete investeeringute kavas kokku lepitud punkti «Varstu aleviku jalgratta- ja jalgtee rajamine». Riigihange kuulutatakse välja pärast positiivse laenuotsuse saamist ning siis selgub ka ehituse lõplik hind, hinnanguliselt võib tee rajamise maksumuseks kujuneda kuni 850 000 eurot, andis teada Rõuge vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

Varstu aleviku kergliiklustee ehitamisel kasutatakse 158 839,44 euro ulatuses ühinemistoetust, sellest on juba tasutud põhiprojekti valmimise ning Kesk tänava servas asuva madalpinge maakaabelliini ümbertõstmise projekteerimise ja tööde eest. Projekteerimine oli omajagu ajamahukas, sellega tehti algust juba 2019. aasta suvel. Samas annab projekteerimisele pühendatud aeg ning selle juures tehtud koostöö erinevate ametkondadega kindlustunde, et põhiprojekt on vastavuses maanteeameti esitatavate nõuetega avalikule teele. Uus jalgratta- ja jalgtee on suure avaliku huviga rajatis, mis kulgeb läbi aleviku, läbides seejuures lõike nii riigi- kui eramaast ning luues kohalikele elanikele ohutuma liikluskeskkonna ja suurendades kergliiklejate turvalisust.

Tee ääres ehitatakse välja tänavavalgustus, ehitatakse ümber bussipeatused, rajatakse sademevee kanalisatsioon ja kraavid ning korrastatakse ka haljastust.

Rajatav kergliiklustee saab alguse Pilpametsa tänavast, kulgedes paremal pool alevikku läbivat riigimaanteed. Tee põikab osaliselt metsa vahele, möödudes seejärel Varstu järve rannaalast ja teenuskeskusest. Sealt viib tee mäenõlvast üles Kultuuri tänava otsas asuva ülekäigurajani, sealt edasi asub uus kergliiklustee vasakul pool aleviku peatänavat. Lasteaia juures olev parkimisala viiakse Sireli tänavale, aleviku keskuse bussipeatused ehitatakse turvalisemaks.

Uus tee lõpeb Kesk 34 kinnistu juures Ritsiku tänava ristmikul. Järve äärde ja parki rajatakse tee lähedusse puhkealad, praegune bussiootepaviljon lammutatakse ja asendatakse suletud tasku ja ootekojaga, peatus eraldatakse sõiduteest saarega. Osalt asub uus tee sõiduteest eemal, kulgedes vähemalt viiemeetrise eraldusriba taga või metsa sees, kohati eraldab kergliiklusteed sõiduteest äärekivi.

Varstu aleviku kergliiklustee rajamist arutati juunikuises volikogu majanduskomisjonis, kust tuli ettepanek ehitada tee väiksemas ulatuses. Vallavalitsus jäi seisukohale, et Varstu aleviku kergliiklustee ehitatakse välja täies mahus – osade kaupa ehitamine pole otstarbekas ning tõstab ehituse hinda, aleviku kergliiklustee on varstulaste unistutes olnud juba ammu enne haldusreformi toimumist. Tee täies mahus ehitamist toetas ka volikogu ning 25. augusti istungil otsustatud laenu võtmine laseb vallavalitsusel selles suunas tegutsema asuda.

Kui kõik sujub plaanipäraselt, alustatakse ehitustöid 2021. aasta kevadel ning varstulased saavad uuel teel kõndida juba sama aasta sügistalvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles