Sibulateel ootab laupäevast külalisi Samovarimaja

LEPM
Copy
Samovare on Herling Mesi kollektsioonis pea sadakond.
Samovare on Herling Mesi kollektsioonis pea sadakond. Foto: Ahto Sooaru

Vanausuliste külas Varnjas on üks vana maja saanud uue elu ning kannab laupäevast Samovarimaja silti. Turismihooaja lõpus avatav hoone ootab külalisi terve kuldse sügise ning talvel ja kevadelgi.

Tüüpilises kohalikus vanausuliste majas saavad aukohale samovarid, mida perenaisel Herling Mesil on kollektsioonis juba pea sadakond. Samovarimaja kasvas välja pere samovaride armastusest.

„Ühel hetkel lihtsalt samovarid ei mahtunud ära meie elamisse. Samuti ei mahtunud kõik külalised meie Mesi Tare kodumajutuse majja, nii leidsimegi Varnjas uue kodu kõigile meie armsatele samovaridele," rääkis perenaine.

Kollektsiooni väikseim samovar on kahe-tassi samovar ning suurim 21-liitriline teevee valmistaja. Kõige väiksemat, ühe tassi jaoks vett keetvat samovari nimega „egoist“ kollektsioonis veel pole.

„Ühetassilise samovari nimi viitab selgelt sellele, et teejoomine on ikka seltskondlik tegevus,“ tutvustas perenaine teejoomise traditsioone.

Maailma suurima samovarini on samuti veel ruumi minna – hetkeseisuga on selleks 415 liitrit mahutav samovar, millest saab suisa 2000 inimest teed juua.

Samovarimaja on avatud sel sügisel laupäeval ja pühapäeval kell 12-18, talvekuudel etteteatamisega. Sisseastujad saavad kuulata jutte kohalikust teejoomise traditsioonist, maitsta ivan tšaid ja keedusuhkrut ning uudistada maja ja muidugi kõiki erilisi samovare ja muid samovaridega seotud esemeid, mis pererahva kogusse on jõudnud.

Sel sügisel on Sibulateele pea igal nädalavahetusel asja: eeloleval nädalavahetusel toimub Kallaste sibulalaat ja MuuseumiÖÖ raames on avatud Alatskivi loss, Tubina Muuseum ja Liivi muuseum. Septembri esimesel laupäeval toimub Alatskivi vanavara laat ning 12. septembril avavad Sibulatee puhvetite päeva raames oma õue ja aiad 20 piirkonna elamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles