President Kaljulaid: Riigikohtul on oluline roll meie vabaduse ja väärtusruumi hoidmisel

LEPM
Copy
President rõhutas, et õigusemõistmine on igaühele, mitte ainult sellele, kel rahakott puuga seljas.
President rõhutas, et õigusemõistmine on igaühele, mitte ainult sellele, kel rahakott puuga seljas. Foto: Mattias Tammet/presidendi kantselei

Riigikohtus ei käida võitmas või kaotamas, vaid selgust saamas ja sel on oluline roll meie riigi õigusloome hoidmisel põhiseaduse vaos, ütles president Kersti Kaljulaid täna Riigikohtu maja taasavamisel Tartus. 

Riigikohus ja kõik Eesti kohtud on üheks oluliseks õigusriigi ja inimeste põhiõiguste kaitse garandiks, selgitas riigipea.  „Kohtule antud võimalus jätta kohtuasja lahendamisel põhiseadusega vastuolus olev õigusakt kohaldamata on andnud inimestele kindlustunde, et meie õigused ja vabadused saavad kohtus kaitstud, kinnitades sellega nii nende usku õiguskorda kui riiki tervikuna," toonitas ta. 

Riigipea tõi oma kõnes välja ka tänavu oma 100. aastapäeva tähistava Riigikohtu suurt tuge Tartu Ülikoolile  akadeemilise õigusteaduse edendamisel ja noorte juristide harimisel. „Just müüriladumise kunsti, iga teadusvaldkonna baashariduse andmist on meie kõrgharidussüsteemis vähe väärtustatud. Aga tugeva aluspõhjata pole võimalik kõrgustesse turnida,“ ütles president Kaljulaid. 

Ka tänases keerulises maailmas on Eesti kohtud suutnud tagada objektiivse ja ausa õigusemõistmise ning vaba juurdepääsu õigusmõistmisel, kus olulise panuse on andnud üha enam kasutamist leidvad IT-lahendused, selgitas president. Ent kohtumenetluse digiteerimise tuhinas ei saa kaduda kohtupidamise inimlik faktor, samuti ei tohi  kohtusse pöördumine tuua kaasa majanduslikku kitsikusse sattumist.

„Seegi on oluline, et meie inimesed tunneksid – õigusemõistmine on igaühele, mitte ainult sellele, kel rahakott puuga seljas," rõhutas Vabariigi President. 

Foto: Mattias Tammet/presidendi kantselei
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles