Aliis Udras ja Piret Sirg: Kiusul pole koolis kohta

Copy
Noorsoopolitseinikud Aliis Udras ja Piret Sirg
Noorsoopolitseinikud Aliis Udras ja Piret Sirg Foto: Politsei

Kõige erilisem on september lastele, kes lähevad esimesse klassi, samuti nende vanematele. Ees ootavad täiesti uued kogemused, võõras koolimaja, õpetajad ning koolikaaslased.

Lapsed veedavad väga suure osa päevast koolis ja huviringides. Järelikult peame meie, täiskasvanud, aga ka koolikaaslased, seisma selle eest, et noor tunneks end hästi. On oluline märgata kiusamist: nii vahetut kui ka seda, mis toimub kübermaailmas. Vanemad saavad selgitada ohtusid internetis ning julgustada mure korral täiskasvanu poole pöörduma. Nad saavad ka hoida silma peal lapse tegutsemisel kübermaailmas ning vajaduse korral pakkuda tuge ja mõistmist.

Koolipere saab hea seista, et ühtegi last ei tõrjutaks ega kiusataks. Üha rohkem õppeasutusi liitub kiusamisvaba kooli programmiga. Kindlasti peaksid ka vanemad koolikaaslased nooremaid korrale kutsuma ning täiskasvanuid informeerima, kui märkavad kiusamist või tõrjumist.

Üha enam on liikluses märgata neid, kelle pea on liigeldes hõivatud hoopis nutiseadmega.

Sügise saabudes on tänavatel tihedam liiklus ning rohkem jalakäijaid. Paljud lapsed alles õpivad ohutult liiklema. Seetõttu tuleb teistel liiklejatel olla tähelepanelik. Saame kõik märgata liiklusohtlikke olukordi ning kui vaja, ka sekkuda ja koolijütse abistada.

Muret tekitab aga, et üha enam on liikluses märgata neid, kelle pea on liigeldes hõivatud hoopis nutiseadmega. Sel moel on ümbritsevat märgata palju raskem ning tähelepanu hajub kiiremini.

Eriti ohtlikuks võib nutiseadme kasutamine liikluses osutuda just lapsele, kes veel kõiki ohte ei adu. Seetõttu tuleb vanemal sõlmida lapsega kokkulepped, millal tal tuleb kogu tähelepanu suunata liiklusele.

Vanem peaks olema eeskuju ning näitama, kuidas ohutult liigelda. Kui võimalik, tuleks koolitee lapsega ühiselt läbi käia ning õpetada teda turvaliselt teed ületama. Politseile on saanud tavaks külastada 1. klassi õpilasi koolides, kus lapsed saavad ka liiklusaabitsa. Õppeaasta vältel täidavad nad seda klassijuhataja juhendamisel.

Turvalise ja rõõmsa keskkonna loomine koolis on meie kõigi võimuses. Peame pingutama, et õpingutele tagasi mõeldes meenuks lastele koolimaja, kus nad tundsid ennast hästi.

Kagu jaoskonna politseipere soovib kõigile uusi teadmisi täis koolipäevi, sõbralikke ja mängulisi vahetunde, positiivsust täis õppeaastat ning turvalist liiklemist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles