Lõuna-Eestis möllas äike (1)

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Äike.
Äike. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Paljudes paikades üle Eesti võib täna esineda äikest. Hommikul kõmises kõu Lõuna-Eestis.

Ilmateenistus andis äiksega seoses ka 1. taseme hoiatuse. See tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik. Arvestada tuleb sellega eelkõige nendel, kelle tegevus on ilmast mõjutatud. Jälgida tasub edasist ilmaprognoosi.

Valgas kõmises kõu juba hommikul kella 4 paiku. Varahommikul jõudis äike ka Võrru. Veidi enne kella kaheksat kõmises seal kõu ja oli tugev sadu.

Kella 8 paiku olid äikesepilved katnud ka Põlvamaa taeva. Näiteks Põlva vallas Valgemetsas oli ühe kohaliku elaniku sõnul vahepeal nii metsik äike, et köögiaknale pandud klaasist kass hakkas klirisema ning vesi pressis korstna vahelt tuppa. Ka elektrilambid hakkasid vilkuma, kuid elektrivool siiski ei kadunud. Kokku oli maakonnas kella 9.15 seisuga elektita 274 tarbijat, põhiliselt just Põlva vallas. Võrumaal oli Elektrilevi andmetel vooluta kliente 9 ja Valgamaal 5. Kella 11ks oli vooluta tarbijate arv Põlvamaal vähenenud 85-le, ent ikka oli kuulda kõuekõminat.

Mõneski paigas oli vahepeal nii pime, nagu oleks tegu varahommiku või hilisõhtuga.

Seevastu näiteks Otepää vallas Nõunis oli kohaliku rahvamaja perenaise Marika Viksi sõnul olukord rahulik ja ka pilvisus polnud väga tihe. «Veidi küll välgutas ja müristas, aga ei midagi erilist.»

Ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna peaspetsialist-sünoptik Kairo Kiitsak selgitas Lõuna-Eesti Postimehele, et äike oli seotud troopiline õhumass Eestisse jõudmisega kolmapäeva hilisõhtul.

«Õhtu oli siiski veel paljudes kohtades pilvine ja tuuline. Päike ei saanud aluspinda piisavalt soojendada ja tuulel oli ka jahutav mõju. Sellises õhumassis võinuks südasuvisel ajal temperatuur küündida kuni 30 kraadini või isegi sellest kõrgemale. Kusjuures Valgevene lõunaosas oli samas õhumassis sooja kuni 32 kraadi ja Ukraina keskosas kuni 36 kraadi. Meieni jõudis soe liiga hilja,» rääkis Kiitsak.

Möödunud ööl jätkus tema sõnul soojema õhu pealetung. «Lõuna poolt pilvkate tihenes. Öö oli tegelikult üsna soe, sest temperatuuri näidud jäid 11-17 kraadi piiresse. Lõuna-Eestis oli kusjuures 12-15 kraadi sooja öö läbi. Õhuniiskus seejuures küündis seal kandis kohati üle 90%.»

Kiitsaku sõnul polnud tänahommikune äike laiast levikust hoolimata midagi erakordset. «Need olid tüüpilised külma frondi äikesed, mis arenesid ebapüsivas troopilises õhumassis. Äikeste teke sai võimalikuks tänu tsüklonile, mis liikus Läänemere lõunaosa kohalt põhjaloodesse Rootsi ranniku suunas. Selle idaservas leviski soe õhk öö jooksul üle Eesti põhja suunas ja seda jälitas märksa külmem õhk.»

Jahedama õhu pealetungi käigus algaski juba öösel rünksajupilvede areng. Tekkisid ulatuslikud äikesevööndid, mis hakkasid liikuma Leedust üle Läti Eesti suunas. Varahommikul arenes Lõuna-Eestis uusi rünksajupilvi.

«Frondi saabumisest annavad alati märku tuule suuna muutumine ja õhurõhu langus ning palju vihjeid peitub ka pilvedes. Külma frondi pealetungi käigus hakkab ka temperatuur aegamisi langema. Frondi ees toimubki just rünksajupilvede areng. Külma frondi tagalas ilm tavaliselt paraneb: pilvkate hõreneb, õhurõhk tõuseb,» rääkis spetsialist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles