Dokumente saab nüüd digiallkirjastada ka Smart-IDga

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Digiallkirja saab anda mitmel viisil.
Digiallkirja saab anda mitmel viisil. Foto: Mihkel Maripuu

Digiallkirjade andmiseks mõeldud Riigi infosüsteemi ameti (RIA) mobiilirakenduse uues versioonis saab dokumente allkirjastada ka Smart-IDga.

«Varem sai RIA DigiDoci äpis allkirjastada vaid mobiil-IDga ja ID-kaardiga. Smart-IDga sai allkirja anda ainult DigiDoc4 klient tarkvara vahendusel. Nüüd aga saab RIA DigiDoci mobiilirakenduse uusimas versioonis (ver. 2.4.0) allkirjastada ka Smart-IDga. See on loogiline ja kauaoodatud samm, sest Eestis kasutavad väga paljud inimesed Smart-ID teenust,» ütles RIA elektroonilise identiteedi osakonna juht Mark Erlich.

«Smart-IDga allkirjastamise võimalus RIA DigiDoci äpis on ennekõike loomulikult väga hea uudis sadadele tuhandetele Smart-ID kasutajatele. Laiemalt võttes on see aga hea näide riigi ja erasektori koostööst ning tänu sellele loodud uuest võimalusest. Usun, et just sellises koostöös sünnivad parimad lahendused, millest on kasu igale kodanikule,» ütles SK ID Solutionsi juhatuse liige Liisa Lukin.

Kui inimene asub looma Smart-ID kontot või tekivad tal küsimused selle kasutamise kohta, tuleb vastuste saamiseks pöörduda Smart-ID kasutajatoe poole.

RIA DigiDoci mobiilirakenduses saavad tavakasutajad anda Smart-ID vahendusel tasuta allkirju mõistlikus koguses, ärikliendid peavad mobiilirakenduses Smart-ID kasutamiseks sõlmima lepingu teenusepakkuja SK ID Solutionsiga.

Vaikeseadetega saab Smart-IDga allkirjastada vaid Eesti isikukoodiga. Lepingu sõlminud kasutajatel on võimalik lisada allkirju ka Läti ja Leedu isikukoodidega.

Lisaks läks mobiilirakenduse uus versioon üle mobiil-ID REST API-le, sest SK ID Solutions lõpetab selle aasta 1. oktoobrist DigiDocService’i veebiteenuse osutamise. See tähendab, et kasutajad, kes soovivad mobiil-IDga jätkuvalt anda allkirju RIA DigiDoci mobiilirakenduses, peavad rakenduse uuendama ära enne selle aasta oktoobrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles