Paet Lätile: süüdistamine ei anna midagi peale pahameele

BNS
Copy
Europarlamendi saadik Urmas Paet ütles, et naaberriikide koroonateemaline süüdistamine ei anna midagi peale pahameel
Europarlamendi saadik Urmas Paet ütles, et naaberriikide koroonateemaline süüdistamine ei anna midagi peale pahameel Foto: Remo Tõnismäe

Europarlamendi saadik Urmas Paet ütles Läti suunas vaadates, et naaberriikide koroonateemaline süüdistamine ei anna midagi peale pahameele, mis võib suhteid mõjutama jääda ka pikemaks ajaks.

"Mõistlikum oleks põhimõtteid ühtlustada ja teha seda nii Eesti ja Läti vahel kui tegelikult kogu Euroopa Liidus. See, et vahepealsel hingetõmbehetkel otsustasid erinevad riigid erinevaid piirmäärasid, mis nii mõnelgi juhul on ebamõistlikult madalad, on nüüd valusalt kätte maksmas," märkis Paet. 

"Nüüd ollakse hädas omaenda kehtestatud elukaugete reeglitega. Näiteks Euroopa terviseamet soovitas juba kevadel lugeda piirmääraks 50 juhtumit 100 000 elaniku kohta, millest madalama näitajaga riike tuleks lugeda turvaliseks. Sellele vaatamata tegid Balti riigid piirmääraks 16 ja Soome koguni 8-10. Lisaks ei luba Eesti lennuliine riikidesse, kus see näitaja on 25. Ja nüüd ollakse reaalsusega konfliktis, mis avaldab tõsist mõju paljudele inimestele ning majanduskeskkonnale," ütles Paet. 

Võrdluseks kevadel oli see näitaja Eestis väljaspool Tallinna koguni 400 juhtumit 100 000 kohta ning paljudes teistes riikides veelgi rohkem.

"Niisiis tuleks uuesti luua adekvaatsed piirmäärad, mis toimiksid kogu Euroopa Liidus ka piirangute kehtestamisel. Et igas riigis poleks omaenda reegleid, mis sõltuvad peamiselt sisepoliitikast, aga mitte teaduslikust lähenemisest. Praeguse killustatud olukorra hind saab olema väga kõrge. Eestis me seda juba näeme. Tallinki koondamisteated peaksid olema piisavalt tõsine märguanne," lisas Paet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles