Eesti arendab andmevahetust Lätiga

LEPM
Copy
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem.
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem. Foto: Madis Veltman

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem kohtus sel nädalal Riias Läti digiteemasid katva keskkonnakaitse- ja regionaalarenguminister Juris Puce’ga, et käivitada kahe riigi vahel andmevahetuse arendamine.

„Vajadus piiriüleste e-teenuste ja andmevahetuse järele kasvab tänapäeval jõudsalt. Tahame teha ju võimalikult lihtsaks nende inimeste ja ettevõtjate elu, kes lisaks Eestile ka lähiriikides elavad või tegutsevad. Kui Soomega teeme X-tee vallas tihedalt koostööd ja näiteks tänavu kevadest vahetavad Eesti ja Soome äriregistrid omavahel X-tee vahendusel andmeid, siis Lätiga oleme sarnase tööga algusjärgus. Poliitiline tahe on mõlemal poolel olemas, töö juba käib tehnilise lahendusega ja vahetatavate andmete kokkuleppimisega,“ rääkis Siem.

Eesti ja Läti vahelise andmevahetuse loomiseks tuleb luua võimalus Eesti X-tee ja Läti andmevahetuskihi VISS ühildamiseks. Eesti ning Läti riigi IT-juhid on käesoleva aasta vältel olnud omavahel tihedas suhtluses, et luua alus ja teekaart andmevahetusega edasi liikumiseks. Kui alates 2020. aasta algusest on Riigi Infosüsteemi Amet ning Läti poolne sõsarasutus VRAA (Valsts reģionālās attīstības aģentūra) töötanud selle nimel, et saaks tehniliselt luua X-Tee ja VISS-i ühilduvus. Augustikuu lõpu seisuga teostati edukalt andmevahetuse testimine - tehniline lahendus Eesti ja Läti vahel andmete vahetuseks seega toimib.

„Tehniline võimekus on loodud - nüüd on plaan eri riigiasutusi kaasates panna paika teekaart, milliseid andmeid järjest Eesti ja Läti vahel hakkaksime vahetama ja millal ning mida selleks on tarvis tehniliselt teha,“ selgitas minister Siem.

Mõlemad ministrid nõustusid, et piiriülese andmevahetuse vallas tuleks välja valida 2-3 teenust, millele keskenduda. Üks esimesi pilootprojekte on rahvastikuregistrite andmete vahetamine. Eesti rahvastikuregistri ja Läti kolleegide vahel käivad praegu läbirääkimised andmevahetuse tehniliste detailide kokkuleppimiseks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles