Koroonaga hädas Võrus avatakse COVID-19 testimispunkt

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht.
Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Mitme haiguskoldega Võru linnas avatakse teisipäeval koroona testimispunkt. Terviseameti kinnitusel on Võrus tekkinud kaks viirusekollet. Üks viirusepuhang sai alguse linnas toimunud sünnipäevapeost ning teine Austriast ja Saksamaalt naasnud turismigrupi kaudu.

«Võin kinnitada, et Võru on viiruse leviku osas hetkel üks meie murelaps,» rääkis terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht. «Hoiame Võrus toimuval pingsalt silma peal ning püüame olla tähelepanelikud, et viirus ei hakkaks edasi levima. Praegu tuleb olla järeleandmatu.»

Luhti sõnul on Võrus tekkinud kaks kollet. Üks on seotud sünnipäevapeoga, mille järel on praeguseks haigestunud 8 peost osalenud inimest. «Tegemist on keskealiste inimestega,» lisas Luht, kelle sõnul on üks haigestunu seotud Võru Magaziini poe viirusejuhtumiga.

«Täna lisandus Võrus neli inimest, kes on seotud reisiga Itaaliasse ja Austriasse,» lausus Luht. «Tegemist on reisiseltskonnaga, mille pooled liikmed on tegelikult pärit Pärnust – nii on Võrus tekkinud ühine kolle Pärnuga. Otsime hetkel nende inimeste lähikontaktseid.»

Luhti sõnul on Itaalia-Austria reisiseltskonna liikmed olnud siiski hoolsad, oma tervist jälginud ja vältinud kontakte. Nooremapoolne reisiseltskond on tema sõnul siiski olnud heas mõttes konservatiivne ja käitunud kohapeal Eestis korrektselt, käinud maskidega ja hoidunud kontaktidest.

Võru linna testimise võimekus Luhti sõnul teisipäevast paraneb, nimelt loob koroonateste tegev SYNLAB Eesti OÜ Võru linna testimispunkti. «Nüüd ei pea Võru inimesed minema testi tegemiseks Tartusse, mis oleks aeganõudev, vaid saavad anda testi operatiivselt kohapeal,» ütles Luht.

«Kui näeme, et kusagil tekib rohkem haigeid, siis nendega kaasnevad paratamatult lähikontaktsed ning vajadus hakata kohe rohkem testima,» ütles Luht. «Peame tagama kiire testimise võimaluse, et haigus ei hakkaks lähikontaktsete kaudu levima ega tekiks uusi koldeid.»

Tasuta koroonatesti tegemiseks on Luhti teatel vajalik perearsti suunamine. «Kui perearst leiab, et inimene peaks käima testimas, siis ta annab selleks saatekirja,» täpsustas Luht. «Kui aga inimene tahab iseseisvalt testida, siis saab ta teha tasulise testi Tartus SYNLAB'i laboris. Teste teeb ka Lõuna-Eesti haigla, kes kontrollib ravile tulevaid inimesi.»

Koolid ja lasteaiad jäävad Luhti kinnitusel esialgu lahti. «Kui viirus isegi tuleb mõnda kooli, siis üritame leida klassi, kus viirusekandja on olnud ja isikud, kellega ta on nakkusohtlikul perioodil koos viibinud – vaatame konkreetset käitumist. Samas ei saa välistada ka terve kooli sulgemist, kui nakatunul on palju kontakte, kelle hulgas on näiteks ka õpetajad. Siis peame paraku valima rangema tee.»

Võrumaal on nüüdseks koroonaviiruse positiivse proovi andnud 103, Valgamaal 12 ja Põlvamaal 9 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles