Põlva kunstikool korraldab Tartus plangunäituse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Anne Prangel
Anne Prangel Foto: Kristjan Teedema

Tänasest saab Tartus Oskar Lutsu majamuuseumi plangul vaadata Lutsu raamatust «Nukitsamees» inspireeritud kunstinäitust, mille korraldasid Põlva kunstikool ja MTÜ Luumisõ Kõrd.

Õpilasi juhendasid Anne Prangel, Merle Põlluveer, Yyhely Hälvin ja Voldemar Ansi. Noored kunstnikud ammutasid inspiratsiooni Lutsu lastejutust «Nukitsamees» ja selle võrukeelsest tõlkest, kust pärinevad ka näitusetööde kõrval olevad tekstid. Enamik töid valmis Põlva kunstikooli suvises laagris.

«Vaatasime koos filmi Nukitsamehest ning arutasime hea ja halva, hirmu ja julguse vahekorra üle tänapäeva maailmas. On universaalseid küsimusi, mis kõnetavad inimesi ajast aega ja Nukitsamehe lugu sisaldab neid,» kirjeldas kunstikooli juhataja Anne Prangel loomisprotsessi algust.

Tänavu nägi ilmavalgust ka võrukeelne «Nukitsamiis», mille tõlkija on võrokesest matemaatik Valdis Laan. «Teda ajendas teost tõlkima soov seda oma lastele ette lugeda nende koduses Põlva kihelkonna võru keeles,» ütles Oskar Lutsu majamuuseumi kuraator Meeli Väljaots. Tõlkest sai nüüdseks ka audioraamat, mis kättesaadav Helüaida internetilehel.

Näituse valmimist toetasid Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp, Võru instituut ja Oskar Lutsu majamuuseum. Kui ilm lubab, jääb kaheksa meetri jagu kunsti plangule novembri lõpuni. Kevadel saab aga väljapanekut vaadata Põlva linnaruumis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles