Galerii Spordimees Ants Joonas sai sünnipäevaks uhke pingi

Copy

Üle 30 aasta murdmaa- ja laskesuusatamise treenerina tegutsenud Ants Joonas sai 85. sünnipäevaks Haanjasse vahetult lasketiiru juurde põneva välimusega pingi, mille seljatugi kujutab laskemärke.

Endist treenerit Ants Joonast oli sünnipäeva puhul tulnud Haanjasse tervitama üle viiekümne endise õpilase, kolleegi, sõbra ja pereliikme, et üheskoos väärikat tähtpäeva tähistada. Ka sai sünnipäevaline panna ennast proovile lasketiirus ning tõestas, et märgid kukuvad ka sellises vanuses.

Ants Joonas on aidanud üles ehitada Vastseliina spordibaasi ning Võru ja Vastseliina laskesuusatamise koolkonna. Pingi asukoht Haanja lasketiiru juures on sümboolne, kuna mitmed endised laagripaigad on jäänud Haanja lähistele. Samuti asub ja kasvab seal piirkonna tugevaim laskesuusakeskus.

13. septembril 85. sünnipäeva pidava Ants Joonase tuntumad õpilased on olümpial käinud Hillar Zahkna, Aivo Udras, Janno Prants ning varuvõistlejana linnukse kirja saanud Margus Ader.

Joonase endised õpilased iseloomustavad teda kui oma teist isa, kuna lisaks sportimisele õpetas ta elementaarseid viisakusreegleid, pereväärtusi ning töötegemise harjumust. Nii on mitmed tema õpilased just tema treeninglaagrites saanud oma esimesed töökogemused näiteks ehitusel.

Ants Joonas alustas sportimist 1947. aastal Võru spordikoolis Vello Kaaristo käe all ja on 60ndatel võitnud Eesti meistrivõistlustel suusatamises kolm pronksi ja kuldmedali teatesuusatamises. 1955. aastal sai ta patrullsuusatamises hõbeda. Joonase treenerid on lisaks Kaaristole olnud ka Jaan Kaarna ja Jõu koondises Uno Orunuk.

Aastatel 1968-2000 tegutses Ants Joonas Võru spordikoolis treenerina, millest 1978-1985 töötas ta Vastseliinas. Just viimases võttis treeneritöö üle Ants Joonase õpilane Üllar Tähe, kes tänaseks on teatepulga omakorda üle andnud Janno Prantsule. Võrus aga töötab noorte treenerina Priit Narusk.

2011. aastal pälvis Ants Joonas Võru maakonna kõrgeima autasu – Võrumaa vapimärgi ning 2014. aastal Võru linna teenetemärgi.

Haanjas on nimeline pink ka legendaarsel spordimehel Harri Neemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles