Tõrva lähistel tuleb taaskord astronoomiline õhtu ja öö

LEPM
Copy
Tõrva astronoomiaõhtu 2019. aastal.
Tõrva astronoomiaõhtu 2019. aastal. Foto: Ivo Tomson/Vilsi Angus OÜ

Juba kolmandat järjestikust hilissuve peetakse Tõrvas vallas Patküla külas Ala-Vilsi talus Tõrva astronoomiaõhtuks nimetatud tasuta üritus, kus tähti ja planeete asutakse vaatlema lõkete valgel ning kosmosesügavustest ärgitavad mõtlema astronoomide loengud ja teemakohased dokfilmid.

Reedel kell 18 algavale ja hiliste öötundideni kestvale vabaõhuüritusele on oodatud igas vanuses huvilised.

Astronoomiaõhtu algab loengutega, kus Ahhaa teaduskeskuse planetarist Üllar Kivila räägib lähemalt Maaga peagi vastasseisu jõudvast planeet Marsist ning Tartu Ülikooli astronoom Taavi Tuvikene seletab, millest tuleb tähtede erinev värv. Kui teooriaga ühele poole jõutud, asutakse taluõuele püstitatud teleskoopidega räägitud objekte oma silmaga vaatlema. "Kui taevas selge, siis peaks juba esimeses hämaruses nägema hiidplaneete Jupiteri ja Saturni, veidi hiljem punast Marssi ja öö edenedes laia valikut kaugemaid täheparvi ja udusid," rääkis astronoomiaõhtuid korraldava Tõrva Astronoomiaklubi liige Taavi Niittee. Et selge taevas toob endaga tõenäoliselt kaasa ka madalamad temperatuurid, soovitas Niittee külalistel ennast igaks juhuks eriti soojalt riidesse panna.

Juhul kui ilmaprognoosid valetavad ja taevavõlvi pilvevaip katab, saavad külalised vaadata saunaseinale riputatud projektorilinalt dokfilme Apollo 8 kuulennust ja viimaste aastakümnete kosmosevallutustest, saunalava külastada või suure lõkke ääres kosmosest mõelda. "Et asi toimub lageda taeva all ja on seega väga suures sõltuvuses ilmast, olime sellel aastal sunnitud üritust koguni kaks korda vihma tõttu edasi lükkama. Lõpuks näis, et selle reede õhtu ja öö vastu laupäeva tulevad kuivad ja suhteliselt selged," andis Niittee siiski lootust, et teleskoobid päris ilma kasutuseta ei jää.

Lisaks soovitas ta külalistel enda teleskoobid üritusele kindlasti kaasa võtta. "Mõnikord kipuvad soetatud teleskoobid teadmiste puudumisel kuurikurka tolmu koguma jääma. Astronoomiaõhtul saame üheskoos neile elu sisse puhuda."

Tõrva kolmanda astronoomiaõhtu toimumispaigaks on üle-eelmisel aastal Eesti parima liheveisekasvataja tiitliga pärjatud Ala-Vilsi talu, mille täpsema asukoha kaardilt leiab ürituse facebooki leheküljelt (link: https://fb.me/e/1EBTjOgIN). Ürituse peakorraldajaks on teaduse populariseerimidega tegelev MTÜ Tähetipp (Tõrva astronoomiaklubi), mida toetab teiste seas Tõrva vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles