Kuidas ikkagi Lätis käia? (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Eesti-Läti piiril võis pühapäeval hoolimata tugevamatest nõuetest autosid liikumas näha.
Eesti-Läti piiril võis pühapäeval hoolimata tugevamatest nõuetest autosid liikumas näha. Foto: Tiit Loim

Praegu Lätti minnes tuleb sinna jääda kuni kaheks nädalaks karantiini. Sellel reeglil on siiski hulk erandeid, näiteks tööl ja koolis käijad ning Valga ja Valka elanikud ei pea isolatsiooni jääma.

Meieni on jõudnud hulk küsimusi kehtivate piirangute ja erandite kohta. Selgitusi nende kohta jagasid Läti saatkond Eestis ning Läti politsei.

Kas vaba liikumine kehtib ainult Valka ja Valga linna või kogu valla elanikele?

See kehtib kogu Valka ja Valga administratiivüksuste ulatuses (seega tervetele valdadele – toim).

Kuidas veendub Läti politsei, kas inimene on käinud mujal kui Valga-Valka vallas ja millises paigas ta tegelikult elab?

Läti riigipolitsei jätkab tööd tugevdatud režiimis, et kontrollida, kuidas inimesed arvestavad ohutusmeetmetega nakkuse leviku piiramiseks. Spetsiaalseid kontrolle piiridel ei ole kavas.

Eelkõige tuleb kontrollida suurema haigete arvuga riikidest saabujaid. Seda saab aga teha ainult juhtudel, kui kodanikud on reisimiseks kasutanud rahvusvahelisi vedajaid: lennukeid, busse, laevu. Seetõttu on nõuete järgimine peamiselt kodanike endi vastutus ning põhineb nende aususel.

Politsei teostab iga päev isoleeritud isikute kontrolli teiste kodanike avalduste ja teabe põhjal. Seega, kui kodanikel on teavet nõuete rikkumise kohta, saavad nad sellest politseisse teada anda. Samas ei korralda politsei piirialadel erireide, et kontrollida, kas isolatsisoonist kinni peetakse.

Kas 12-tunnise transiidi lubamine tähendab, et selle aja jooksul tuleb reisida läbi Läti teise riiki või võib käia ka Lätis 12 tunni jooksul näiteks ostlemas?

Lätit läbisõidul läbijad ei pea eneseisolatsiooni järgima. Nad peavad aga Läti territooriumi ületama kuni 12 tunni jooksul, peatumata ostlemiseks ega muudeks tegevusteks. Seejuures peavad läbisõitjad kandma maske.

Kas on vahet, kui lähed Valka jalgsi või autoga?

Ei ole.

Kui Eesti nakatumissagedus tõuseb, kas muutub midagi?

Läti valitsus analüüsib süstemaatiliselt pandeemia levikut. Valitsus otsustas 14. septembril, et isoleeritust vähendatakse 14–10 päevani. 14-päevane isoleerimise periood kehtib endiselt nakatunud inimestega suhelnud isikute suhtes.

Kas riiki läbides peab olema Läti ametnikele ette näidata lennuki- või bussipilet?

Puuduvad vastavad määrused, kuid piletite olemasolu võib oluliselt hõlbustada Läti riigi- ja piiriametnike tööd.

Kui kaua praegune kord kestab?

Läti valitsuse järgmise otsuseni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles