Põlvas juuliöös kõlanud muusikast sündis film

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mari Jürjens hommikul Intsikurmus laulmas.
Mari Jürjens hommikul Intsikurmus laulmas. Foto: Silver Tonisson
  • Mari Jürjens: "Kui vahel minna mugavusest välja ning usaldada kõike ja kõiki, siis juhtub imelisi asju.»

Kolmapäeval esilinastus muusikafilm «Õhtust hommikuni. Põlvas.», mis jälgib Mari Jürjensi värsket loomingut suveöises väikelinnas.

Põlvas kuus esimest eluaastat veetnud Mari Jürjens (Pokinen), kelle neljas stuudioalbum «Omaenese ilus ja veas» näeb ilmavalgust 10. oktoobril, räägib filmis oma loomingulisest teekonnast, lapsepõlvest ja viimastel aastatel kirjutatud lugudest. Kõlavad samad lood, mis oktoobris ilmuval plaadilgi.

Mari Jürjensi sõnul salvestati kõik lood ühe öö jooksul Põlva keskväljakul, kultuurikeskuse katusel ning Intsikurmus. «Magada saime paar tundi. Kuna linn on tõesti kaunis, otsustasime võtted just seal korraldada,» lausus ta.

Muusikahelid linna kohal

Idee autor ja režissöör, Mari abikaasa Mikk Jürjens lisas, et mõte filmida just Põlvas torkas pähe nii Mari lapsepõlve kui kauni looduse tõttu.

«Rändasime võttegrupiga Põlvas, kohates üksikuid inimesi. Võttepaiku valisime päris pikalt. Lisaks neile näeb filmis teisigi põlvakatele olulisi paiku,» rääkis Mikk Jürjens.

Küsimusele, kas öösel esitatud muusikat võis kuulda ka linna peal, vastas Mari: «Ei oskagi öelda. Aga oli maagiline mõelda küll, et samal ajal kui elanikud magavad, laulame meie nende ilusa linna kohal.»

Nagu filmistki näha võib, oli meil oluline siduda linnaruum looduse ja muusikaga üheks tervikuks, rääkis muusik ja näitleja Mari Jürjens.

Mikule tundus, et musitseerimise ja filmimisega kedagi ei segatud. «Meid nägid üksikud möödakäijad. Aga oli tõesti imeline kogemus ronida katusele ja hetkedel, mil päike taevasse hakkas kerkima, ilusat muusikat kuulata.»

Keskväljakul arvasid filmi tegijad, et kui muusika mängima hakkab, tulevad ehk inimesed uudistama. «Aga mõnest loost või selle osast said osa vaid üksikud jalutajad, kes korra peatusid, kuulasid ja edasi jalutasid. Saime ka selle filmilindile.» märkis Mikk Jürjens.

«Kui albumit tehes tuleb üksi vastu võtta palju otsuseid, siis nähes, kuidas inimesed kokku tulevad ja kõik sujub nii loomulikult, tekib mõistmine, et kõik on väga õigesti,» tõdes Mari.

Temaga rändavad filmis kaasa Aivar Surva, Ain Agan, Robert Jürjendal, Indrek Mällo, Sten-Olle Moldau ja Tanel Kadalipp. Muusika salvestas ja mängis kokku Kaarel Tamra, helirežissöör oli Tanel Kadalipp. Operaatorid olid Ants Tammik, Teddy Puusepp ja Mart Sard.

Usaldades juhtub imelisi asju

Filmi tehti rohkem kui kuus kuud ning kaasatud olid kümned inimesed. «Aitäh põlvakatele, kes abikäe ulatasid: kes puhkuse ajast öösel vajalikke uksi avades, kes hea ja paremaga meid kostitades,» oli Mari Jürjens tänulik. «Tõdesin, et kui vahel minna mugavusest välja ning usaldada kõike ja kõiki, juhtub imelisi asju.»

«Meid aitas väga-väga palju Põlva vallavalitsuse kultuurispetsialist Eve Sokk. Täname ka kõiki teisi, kes meid aitasid. Näiteks Ester Liblik muusikakoolist, kes klaveri laenas, ning Eerika Mark ja Lauri Saare kultuurikeskusest,» lisas Mikk Jürjens.

Kolmapäeval Rapla kinos tegijatega filmi suurelt ekraanilt vaadates ohkas tema tähelepanekutel üks inimene, et küll Põlva sai endale toreda kingituse.

Põlva kultuurikeskuses näidatakse filmi tasuta seansil 4. oktoobril. «Tuleme ka ise filmist rääkima,» lisas Mari Jürjens.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles