Hakkepuit võimaldab toa soodsalt soojaks kütta

Siim Saavik
, reporter
Copy
Utilitase Valga keskküttekatlamaja toodab Lõuna-Eestis kõige odavamat toasooja.
Utilitase Valga keskküttekatlamaja toodab Lõuna-Eestis kõige odavamat toasooja. Foto: Arvo Meeks

Kui valdavalt kõiguvad soojahinnad aastatega üles-alla, siis Otepää ja Valga piirkonnas püsivad need juba aastaid tarbijatele samal tasemel. Ühtlasi on nendes piirkondades kõige odavam soojaenergia kogu Põlva-, Valga- ja Võrumaa peale.

Kolme maakonna kõige odavam soojahind on püsinud aastaid Valga kandis, kus teenust pakub Utilitas Eesti AS. Seal tuleb soojuse eest maksta 46,04 eurot MWh kohta, millele lisandub käibemaks.

Utilitase Valga osakonna juhataja Raivo Varik rääkis, et ettevõte on tõepoolest suutnud hoida soojuse hinda stabiilsena ning see on Valgas Eesti madalaimate hulgas. Seda eelkõige tänu taastuvkütuse ehk kohaliku hakkepuidu kasutamisele, mille osakaal on põhikütusena 93 protsenti. «Metsa- ja puidutööstuse jäätmetest valmistatud hakkepuit on keskkonnasäästlik kohalik kütus ning stabiilse ja soodsama hinnaga võrreldes fossiilsete kütustega. Lisaks on Utilitase kaugküttesüsteem väga tõhus,» lisas Varik. Valgas on investeeritud nii kaugküttevõrgu kui ka tootmisseadmete nüüdisajastamisse. Näiteks kasutatakse suitsugaaside pesurit, mis tõstab märkimisäärselt tootmise kasutegurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles