Valga politseihoonet hakkab ilmestama Mall Nukke maaliseeria

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Võidutöö peaks valmima järgmise aasta aprillis.
Võidutöö peaks valmima järgmise aasta aprillis. Foto: Riigi Kinnisvara

Riigi Kinnisvara kuulutas koostöös siseministeeriumiga välja kunstikonkursi leidmaks parimad kunstiteoste ideelahendused Valga politseihoone esimese korruse eesruumide seintele. Žürii tegi valiku 21 kavandi hulgast ja valis võitjaks Mall Nukke maalid «Valgus».

2021. aasta suveks põhjalikult uuenev Valga politseihoone asub aadressil Puiestee tänav 4. Hoones on politsei- ja piirivalveameti töö- ja teenistusruumid, arestimaja ning kriminaalhooldus.

Žürii hinnangul sobituvad maalid oma tundliku värvikasutusega ning traditsioonilise maalitehnikaga hästi Valga politseihoonesse. Maaliseeria puhul annavad tooni erksate värvide koosmõjud. Kujutaud külluslik värvigamma ning detailirohkus jätab vaataja jaoks piisava tõlgendamisruumi. Voolava vormiga taiesed tekitavad ergutava kontrasti hoone range geomeetrilise, minimalistliku olemusega.

Kunstikonkursi žüriisse kuulusid Eesti Kunstnike Liidu esindajad Maria-Kristiina Ulas ja Mihkel Maripuu, Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingu esindajad Kristina Jõekalda ja Marten Esko, siseministeeriumi asekantsler Piret Lilleväli, žürii esimees Valga politseihoone arhitekt Anu Kulbach ning hääletusõiguseta tehnilised eksperdid Priit Pitsi politsei- ja piirivalveametist ja Urmas Vahi Riigi Kinnisvarast.

Mall Nukke on graafik, maali- ja installatsioonikunstnik ning hinnatud õppejõud, kelle loomingut läbivad fotorealism, popkunstile iseloomulikud jooned ning sümpaatne iroonia. Nukke, kes lõpetas Eesti Kunstiakadeemia 1992. aastal graafikuna, on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Maalikunstnike Liidu ja Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige. Tema isikunäituseid on toimunud Eestis, Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus, Ukrainas, Venemaal, Saksamaal ja Prantsusmaal, grupinäituste osana ka mujal maailmas. Kunstniku teoseid leidub KUMUs, Tartu kunstimuuseumis, Viinistu kunstimuuseumis, Rauma linnamuuseumis Soomes, Sadolini kunstikogus, Vexi Salmi kunstikogus ja Nef Galeriis Kiievis.

Teise koha pälvis Margus Tammiku ja Eva Undi installatsioon «Jälg». Kolmanda sai Vahram Muradyan ja Svetlana Bogomolova jõulise värvilahendusega kunstiinstallatsiooni paar «Eest!».

Žürii märkis ära Meeli Kõiva Vällo klaasikunstitaieste seeria «Piirijõgi». Taiesed sümboliseerivad voolamist, piiripealseid seisundeid, olukordi ja nende lahendusi. Märksõnad on dünaamika, innovatsioon, tulevik ja klaasi ning valguse metamorfoosid.

Kunstikonkursi võitjalt tellitava teose maksumus on käibemaksuta 32 300 eurot. Mall Nukke maaliseeria «Valgus» valmib 2021. aasta aprillis. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles