Põlva vallavõimu veebileht sai kiita

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Põlva vald sai tunnustuseks meene ja tunnuskirja.
Põlva vald sai tunnustuseks meene ja tunnuskirja. Foto: Põlva vallavalitsus

Kohalike omavalitsuste veebilehti ja dokumendiregistreid seiranud andmekaitse inspektsioon (AKI) tunnustustas teisipäeval maksimumtulemuse saanud Põlva vallavalitsust. 

79 kohaliku omavalitsuse veebilehe ja dokumendiregistri kontrollimise järel parima tulemuse saanud Põlva vallavalitsus kogus kümnest võimalikust punktist maksimumi. Teist kuni neljandat kohta asusid jagama Põltsamaa, Mustvee ja Jõhvi vallavalitsus ning nende punktide kogusumma oli 9,75.

«Hea meel on, et ükski omavalitsus ei saanud seires võimalikust maksimum kümnest punktist vähem kui viis punkti, mis tähendab, et keegi ei langenud niiöelda punasesse tsooni,» märkis andmekaitse inspektsiooni peadirektor Pille Lehis.  

«Kontrollisime, kas või kui lihtsalt on omavalitsuste veebilehtedel leitav avalikustamise kohustuslikku nimekirja kuuluv teave ning kas ja kui hästi kaitstakse juurdepääsupiiranguga teavet,» kõneles seire läbiviinud jurist Elve Adamson, kelle sõnul on omavalitsuste veebilehed iga seirega paistnud küll üha paremas valguses, aga mõnes asjas eksitakse ikkagi. Näiteks tänavu oli palju segadust personalikäskkirjadega. Märkusi tuli teha suisa 67 omavalitsusele.

Juurdepääsu võimaldamine dokumendiregistri e- kirjadele, mis on toimunud kas teise asutusega või ettevõttega, võimaldas märkusi teha 54 omavalitsusele. «Teinekord oli juurdepääsupiirangu alla pandud e-kirjavahetus ka siis, kui avaliku teabe seadus või eriseadus selleks alust ei anna,» viitas Elve Adamson.

Puudusi ilmnes samuti registreeritud e-kirjade või dokumentide dokumendiregistri avaliku vaatega.

Inspektsioon kontrollis väljapool seiret veel pisteliselt detailplaneeringute avalikustamist, dokumendiregistris metaandmete korrektsust ja teavet veebilehtedele ligipääsetavuse kohta kas eriolukordades või kui veebikülastaja ei saa infot tarbida tavapärases tähenduses. Probleeme esines kõige rohkem metaandmete täitmisega. Metaandmete väljad on tihti poolikult või valesti täidetud. Lisakriteeriumide vaatamine punktiseisu ei mõjutanud, aga kui inspektsioon eksimusi märkas, läks see puudusena kirja ja sellest teavitatakse omavalitsust.

Omavalitsuste veebilehtede seire eesmärk on parandada riigi läbipaistvust ja tõhustada isikuandmete kaitset. Seire viidi läbi käesoleva aasta augusti ja septembri jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles