Põlvalased nautisid Olav Ehala helikeelt

Mati Määrits
, reporter
Copy
Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Põlvalased said neljapäeval, rahvusvahelisel muusikapäeval kahel korral osa tänavuse juubilari Olav Ehala heliloomingust, mida esitasid sopran Kädy Plaas, tenor Mati Turi ja neid klaveril saatnud ja aeg-ajalt ka ise kaasa laulnud Hain Hõlpus.

Olav Ehala, esimeste kõlanud taktide järel eksimatult äratuntava stiiliga helimeister, on meie kaunist emakeelt imelistesse viisikäändudesse ja harmooniaisse valanud üle poole sajandi. Avaloona kõlaski vaid 16-aastaselt kirjutatud “Vana harjutus”. See on ka ainus laul, millele autor on ise teksti kirjutanud.

Filmimuusikas sai käsi valgeks juba konservatooriumi esimese kursuse tudengina, kui küllalt kesise süžeega linateos „Don Juan Tallinnas“ kuldas kuulaja kõrvu erakordselt kauni muusikaga, sealhulgas lauluga „Vaid see on armastus“. «Kuigi filmi vaatas 120 miljonit inimest, tunnistati see kolme kõige halvema filmi hulka Nõukogude Liidus,» teadis Hain Hõlpus.

“Nukitsamehe” filmist kõlas muu hulgas “Rahalaul”, mille Mati Turi esitas vaimustava sisseelamisega. Lummavalt kõlasid helindid filmist “Karoliine hõbelõng”.

Laul “Ma tahan olla öö” etendusest “Kaotajad” on Hõlpuse sõnutsi hakanud abielude registreerimisel konkurentsi pakkuma juba Felix Mendelssohni  "Pulmamarsile".

Kädy Plaas on kauni häälega sopran, kes on pälvinud tunnustust nii kontserdi- kui ka ooperilaval. Mati Turi on nõutud tenor nii Eestis kui ka välisteatrite lavadel. Mõlema laulja repertuaar on lai, ulatudes barokist eesti nüüdismuusikani. Hain Hõlpus on pianist, kes on teinud koostööd paljude solistide ja ansamblitega.

Olav Ehala tähistas tänavu 31. juulil 70 aasta juubelit. Ta on kasutanud parimat osa eestikeelsest luulest, eriti palju Leelo Tungla tekste.

Põlva kultuuri- ja huvikeskuse direktori Eerika Margi ütlusel keskenduti tänavu igas maakonnas ühele Eesti heliloojale. Põlvamaal oli see Olav Ehala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles