Võrumaale lisandus taas kaks positiivset testi

LEPM
Copy
Koroonaviiruse testiks tuleb pea kuklasse ajada ja meedik võtab proovi mõlemast ninasõõrmest.
Koroonaviiruse testiks tuleb pea kuklasse ajada ja meedik võtab proovi mõlemast ninasõõrmest. Foto: Tairo Lutter

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2 263 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 56 testi tulemus osutus positiivseks. Võrumaale lisandus kaks positiivset testi.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 29 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 16 ning Tartumaale kolm uut koroonaviiruse juhtumit. Võrumaale ja Pärnumaale lisandus kaks ning Läänemaale ja Saaremaale üks uus juhtum. Kahel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 51,47. Võrumaal on seni positiivse proovi andnud 158, Valga- ja Põlvamaal 16 inimest.

Harjumaa uutest juhtudest (neist 22 Tallinnas) viis on toodud sisse välismaalt (Euroopa Liidus ning Ukrainast ja Iraagist), kahel juhul nakatuti pereringis ja kahel juhul tööl. Kolme juhtumi puhul pole nakkusallikas teada, ülejäänud juhtumite asjaolud on selgitamisel.

Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada kuute kollet, millest suurim on haigla kolle, kus lisaks 25 töötajale on haigestunud 14 ravil olnud patsienti ja kaks kohviku töötajat. Tallinna kooli koldega seoses on haigestunud 29 õpilast ja 10 õpetajat. Esimese töökoha koldega on seotud 30,  teise töökoha koldega seitse, kolmanda töökoha koldega seitse ning pere- ja tutvuskonna koldega viis haigusjuhtu.

Põhja regionaalosakonna inspektorite jälgimisel on kokku üle 2200 inimese, kellest 370 on haigestunud.

Ida-Virumaa uutest juhtumitest kaks on seotud nakatumisega töökohal, ülejäänud juhtumid on täpsustamisel. Kokku on ida regiooni tööpiirkonnas üksteist aktiivset kollet: piirkonna suurima ehk tutvuskonna koldega on seotud 30, esimese Sillamäe töökoha koldega 14 ja teise Sillamäe töökoha koldega üheksa inimest. Kohtla-Järve ühe kooli koldega on seotud 12, Kohtla-Järve teise kooli koldega seitse, teise Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega kaheksa ja Kohtla-Järve sünnipäeva koldega viis haigusjuhtu. Jõhvi kooli koldega on seotud seitse ja Jõhvi hooldekeskuse koldega seitse haigestunut (viis klienti ja kaks töötajat). Sillamäe kooli koldega on seotud kaheksa inimest ja nii-öelda meelelahutusasutuse koldega on kokku seotud üheksa Kohtla-Järve ja Sillamäe haigusjuhtu. 

Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 900 inimese, kellest on haigestunud 189.

Võrumaa uute juhtumite asjaolud on selgitamisel. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üle 200 inimese, kellest 66 on haigestunud.

Piirkonnas on üks aktiivne (Võrumaal asuv) töökoha kolle, millega on seotud 24 haigusjuhtu.

Saaremaa haigusjuht on toodud sisse Euroopa Liidu riigist, Läänemaa nakatunu sai viiruse tööl. Pärnumaa uute juhtumite asjaolud on täpsustamisel.

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on ligi 180 inimest, kellest 34 on haigestunud. Regionaalosakonna jälgimisel on ürituse kolle Läänemaal (6 nakatunut) ja perekondlik kolle Saaremaal (6 nakatunut). 

Kolm inimest on juhitaval hingamisel

7. oktoobri hommikuse seisuga viibib haiglas 39 COVID-19 patsient, juhitaval hingamisel on kolm patsienti. Koju saadeti üks inimene, uusi COVID-19 juhtumeid avati üks.

Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandund, kokku on Eestis surnud 67 koroonaviirusesse nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 479 COVID-19 haigusjuhtumit 466 inimesega.

7. oktoobri seisuga on tervenenud 2 813 inimest. Neist 2 136 inimese (75,9%) haigusjuhtum on lõpetatud, 677 inimese puhul (24,1%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud üle 226 000 esmase testi, nendest 3 715 ehk 1,64 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Olukord muutub tõsisemaks, viiruse leviku ohjamine nõuab kõigi panust

Rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis tasub kanda maski (eriti Ida-Virumaal, Tallinnas ja Võrus) - maski kandmine ei ole Eestis küll kohustuslik, kuid mask on väga hea täiendav meede distantsi hoidmisele, heale kätehügieenile ja heale respiratoorsele hügieenile. Maski tuleb kanda kõigil mistahes haigussümptomitega inimestel avalikus kohas viibides või vältimatu lähikontakti korral. Maski peaksid kandma kõik koroonaviirusesse haigestunute kontaktsed ka juhul, kui sümptomeid veel pole. Oluline on maski paigaldada, kanda ja eemaldada õigesti. Pärast maski eemaldamist tuleb käed desinfitseerida.

Hoiame oma vanemaid ja vanavanemaid - näeme, et haigus on liikumas noorematelt inimestelt vanematele inimestele, kes põevad COVID-19 raskemalt ja vajavad sagedamini haiglaravi. Mida rohkem on nakatunuid noorte ja tööealiste hulgas, seda enam hakkab viirus levima ka vanemaealistele. Seega, kui olete viibinud rahvarohketel üritustel - ärge minge külla oma vanavanematele.

Välisreisid tuleks lükata tulevikku ning veeta koolivaheaeg Eestis - haigestumise määr kasvab nii Eestis, Euroopas kui kogu maailmas. Selleks, et tõkestada viiruse piiriülest levikut tasub välisreisidest praegu loobuda ning leida puhkamisvõimalusi Eestis. Reisida tuleks ainult vältimatu vajaduse korral.

Haigena püsi kodus - kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid üritustel osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

Rahvarohketes kohtades, eriti siseruumides ning ühistranspordis, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 153 378 korda ja läbi selle on end haigeks märkinud 81 inimest.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles