Rahva lemmik täiskasvanud õppija on võrumaalane Kerli Kõiv

LEPM
Copy
Kerli Kõiv
Kerli Kõiv Foto: Kuvatõmmis videost

Täna Postimehe uues majas ning veebiülekandes toimunud täiskasvanuhariduse tänusündmusel kuulutati aasta õppijaks 2020 Hiiumaa turismihing Margit Soone. Aasta rahva lemmiku tiitli pälvis Kerli Kõiv Võrumaalt ning aasta õppija 2020 eripreemiaga tunnustati Katre Möldrit. Lisaks tunnustati sündmusel silmapaistvamaid täiskasvanute õppimist edendavaid õpitegusid.

Rahva lemmiku tiitliga pärjatud Võrumaa aasta õppija Kerli Kõiv (47) juhib üle-eestilist Eesti Avatud Noortekeskuse Ühendust, panustab oma kogukonda, õpib täiskoormusel, läbib erinevaid lisakoolitusi ning jõuab pühenduda ka oma lähedastele. Kerli tahab muuta Eesti elu paremaks, ta on õppinud magistriõppes haridusinnovatsiooni ning jätkab doktoriõpinguid Tartu Ülikoolis. Kõiv on ühtlasi Rõuge vallavolikogu liige.

Videotervitusega täiskasvanud õppijaid tunnustanud haridus- ja teadusminister Mailis Reps sõnas, et elukestev õpe kuulub tänapäeval inimeseks olemise juurde. „Õppimine ei seostu enam ammu laste ja noortega, sest inimene õpib kogu elu – igal pool ja pidevalt,“ rõõmustades, et ka tänavustele aasta õppija kandidaatidele on täiskasvanuna õppimine avanud uksi töömaastikul, andnud julguse teisi õpetada, loonud uusi võimalusi, avardanud silmaringi ning tekitanud sisemise rahu.“

Aasta õppijaks kuulutatud hiidlane Margit Soone (59) on viimastel aastatel teinud läbi suure pingutuse. Õppinud metsatehnikuks, looduskeskkonna korraldust, omandanud loodusgiidi eriala, täiendanud erinevate keelte oskusi ning läbinud ettevõtluse kursused, et viia läbi põnevaid ning harivaid loodusmatku. Lisaks enesearendamisele jõuab ta teadmisi edasi anda ka teistele, olles kogukonna tunnustatud seenetark. Margitiga on põnev koos metsa minna, sest temalt saab palju uusi teadmisi. “Minu jaoks on oluline inimese areng igal eluperioodil, ka viimases veerandis. Kui leidub paindlikke minu elukorralduse ja huvidega sobivaid kursusi, siis kavatsen ikka ja jälle osaleda,” sõnas Soone.

Aasta õppija eripreemia pälvinud Katre Mölder (49) on viimase kahe aasta jooksul teinud elus täieliku kannapöörde. Pea üheksa aastat Avinurme puiduaidas töötanuna asus Katre õppima floristikat ja ettevõtlust, et avada oma lillepood. Katrele pakuti aga hoopis kunstilise juhi ametikohta Avinurme kultuurikeskuses, kus ta sai endale luua unistuste töökoha.

Lisaks tunnustati sündmusel aasta õpitegu 2020 tiitliga kahte õpitegu.

Aasta õpiteoks kuulutati innovaatiline loengusari „Kuressaare haigla kohtub kogukonnaga“, mille algatajaks on hematoloog dr. Edward Laane. Loengusarjas jagatakse kogukonna liikmetele teaduspõhist meditsiinilist teavet, mille eesmärk on aidata inimestel paremini mõista tervisevaldkonda ning ennetada võimalikke terviseprobleeme.

Aasta õpiteo eripreemia pälvis Pärnumaa Kodukant MTÜ poolt ellu kutsutud kogukondlik siseturvalisuse mäng, mille käigus õpitakse riskiolukordades käituma ning suhtlemist häirekeskusega. Siseturvalisuse mängu partneriteks on Pärnu politsei- ja piirivalveamet, häirekeskus, hädaabikeskus, raudteeohutus, pommirühm, maanteeamet, keskkonnaamet jt ohutuse tagajad. Nende juhendamisel õpitakse, kuidas paigaldada lahaseid, siduda haavu ja anda esmaabi.

7.-16. oktoobrini toimuval täiskasvanud õppija nädalal on fookuses õppimine ja enesetäiendamine kogu elu jooksul. Üle Eesti toimub oktoobrikuus arvukalt täiskasvanuharidust populariseerivaid ning õppimisvõimalusi tutvustavaid tegevusi. Kõikides maakondades toimus maakondlike esinumbrite valimine ning tunnustamine, kelle seast valiti välja aasta tublimad tegijad riiklikul tasemel. Kokku esitati sel aastal konkursile 153 aasta õppija ja 49 õpiteo kandidaati.

Täiskasvanud õppija nädalat korraldavad Haridus- ja Teadusministeerium ning ETKA Andras Euroopa Sotsiaalfondi toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles