Kalamehel näkkas pea 10-kilone haug

Copy
Võidukas kalamees Uno Malleus koos oma haugiga.
Võidukas kalamees Uno Malleus koos oma haugiga. Foto: Tõrva vallavalitsus

Pealt paarikümne kalamehe tuli laupäeval kokku Tõrva vallas asuvale Kulli järvele, et viia läbi Tõrva kalameeste klubi püügivõistlus. Võidukala, pea 10-kilose haugi sai kätte Uno Malleus.

Täpsemalt kaalus haug 9,67 kilogrammi ja sellega võitis tõrvakas Malleus suurima kogukaalu kategooria. Esimese hooga ei tihanud Malleus ajakirjaniku sildistust, et tegu on «ägeda» uudisega, omaks võtma. «Seal ei ole ägedat midagi, see on mul viies suur haug juba. Mul on veel suuremaid olemas,» lausus ta.

Selgub, et kõik suured kalad on mees püüdnud viimastel aastatel. «Kolm tükki on 9,6-seid, üks on täpselt 10 ja üks on 10 kilo ja 500 grammi.»

Samas tunnistas Malleus, et erilise sündmusega siiski tegemist on. «Eks iga kord, kui suure eluka kätte saad, on hea meeldiv üllatus.»

Tema teisedki suured haugid on püütud samast piirkonnast. «Eks suuri kalu ole igal pool. Lihtsalt ole mees, ole õigel ajal õiges kohas õige riistaga,» tõdes Malleus.

Mingit erilist salanippi suurte purakate püüdmiseks kalamehe sõnul pole, kuigi landi suurus on oluline. «Lihtsalt püügivahendid peavad vähekese suuremad olema, et seda suurt välja meelitada. Väikeste lantidega on see üliharv juhus, kui keegi saab midagi suurt.»

Pool haugist andis mees tütardele ja teine pool jäi omale söömiseks. «Ei saanud ju tagasi lasta, pidin kalad kaalumisele viima, aga kaalumine on mitu tundi hiljem.»

Kusjuures võistlustel polnud Malleus aastaid käinud. «Aga kalal käin praktiliselt iga päev. Sügisel palju vaba aega käes, siis saan käia.»

Suurima kogukaalu kategoorias tuli Malleuse järel teisele kohale Taavi Kaldma, kelle kalade kogukaal oli püügipäeva lõpuks 2,37 kilogrammi. Jaanus Pirs püüdis kalu 2,16 kilogrammi ning saavutas sellega kolmanda koha.

Lisaks panid kalurid enda oskused proovile spinningu täpsusheidetes, kus esikoht läks jagamisele Margus Tiirmaa ja Kalmer Kopli vahel. Samuti said kõik võistlusest osa võtnud kalurid mälestuseks osavõtudiplomi.

Tõrva Kalameeste klubi eestvedaja Gunnar Palumets sõnas, et sellised võistlused aitavad hoida järjepidevust ning annavad võimaluse üheskoos aega veeta. „Pingutasime korralikult, et sügisene võistlus ikka korraldada,“ ütles Palumets. „Tuleb loota, et sel talvel tuleb korralik jää, aga eks ole ka jõulude paiku paadiga kalal käidud.“

Võistluse avamisel käis kalamehi tervitamas Tõrva vallavanem Maido Ruusmann, kes kostitas kalureid heade sõnade ja väikese kinkekotiga. „Ei ole just palju kohti Eestis, kus tegutseb oma aktiivne kalameeste klubi – tore, et Tõrvas selline aktiivne grupp tegutsemas on! See liidab inimesi ja rikastab vabaaja veetmise võimalusi” sõnas Ruusmann. „Püügivõistlus jättis väga positiivse mulje - korraldus oli professionaalne ning osalejaid arvestatav hulk. Äge!“

Tõrva Kalameeste klubi on tegutsenud üle 15 aasta ning aktiivseid liikmeid on umbes 30. Kalameeste klubil on olemas oma logo ning kalapüüdmise võistluseid korraldatakse regulaarselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles