Oodatakse kandidaate Anne Vabarna nimelisele preemiale

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Anne Vabarna (keskel) kaaslauljatega heliplaadistamisel Tallinnas 1936. aastal.
Anne Vabarna (keskel) kaaslauljatega heliplaadistamisel Tallinnas 1936. aastal. Foto: P. Parikas. ERA

Setomaa vallavalitsus kuulutas välja kandidaatide esitamise Anne Vabarna nimelisele omakultuuripreemiale.

Preemia antakse traditsioonilise seto pärimuskultuuri edasikandmisel tehtud silmapaistva töö eest preemia väljaandmise aastal.

Välja antakse kaks 500 euro suurust omakultuuripreemiat: preemia inimesele või kollektiivile Setomaa vallast; preemia inimesele või kollektiivile väljastpoolt Setomaa valda.

Kandidaatide esitamise tähtaeg on 16. november 2020. Preemiad antakse kätte omakultuuriõhtul 21. detsembril 2020 Värska kultuurimajas.

Anne Vabarna (1877–1964) nimi on üks setu laulukultuuri sümboleid. Anne sündis Peipsiäärses Võporsova külas, abiellus 19-aastaselt ja kolis Värska lähedale Tonja külla, kokku sünnitas ta 9 last. Anne sai laulikuna tuntuks 1920. aastatel, alates 1930. aastatest esines ka väljaspool Setomaad: Soomes, August Pulsti korraldatud rahvamuusikute ringreisidel terves Eestis, pärast Teist maailmasõda Moskvas ja korduvalt Tallinnas.

Koolihariduseta jäänud Anne lõputut laulutagavara, muinasjutte ja muud pärimust panid kirja nii tema lapsed kui paljud professionaalsed pärimusekogujad, kokku on temalt jäädvustatud ligikaudu 6000 lehekülge tekste. Anne lõi ise mitmeid jutustavaid värssteoseid, muu hulgas eepose seto kuningas Pekost, ta oli ka meister kõikvõimalikel teemadel improviseerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles