Lõiv saavutas suurel jõuproovil 11. koha

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Janika Lõiv Austrias Leogangis maastikurattasõidu maailmameistrivõistlustel
Janika Lõiv Austrias Leogangis maastikurattasõidu maailmameistrivõistlustel Foto: Raiko Jaeski

Šveitsis said nädalavahetusel teoks Euroopa jalgaratta maastikusõidu Euroopa meistrivõistlused. Valga lähedalt pärit Janika Lõiv teenis naiste eliitsõidus 11. koha.

Esimese ringi järel võistlusrivi keskele langenud Lõiv tõstis seejärel pidevalt tempot ja suutis tõusta 11. kohale, kaotust võitnud prantslannale Pauline Ferrand Prevot’le kogunes 4 minutit ja 10 sekundit. Eelmisel aastal lõpetas Lõiv EMil üheksandana.

Lõivu hooaeg on seni kulgenud vahelduva eduga. Maastikuratturite hooaja esimene MK-etapp sai teoks Tšehhis Nove Mestos. Tõusvas joones sõitnud valitsev Eesti meister Lõiv sai seal 15. koha, mis hooaja alguse kohta ja võrrelduna möödunud aasta algusega on väga hea tulemus.

Kaks päeva varem õnnestus tal short track’i ehk lühiraja formaadis tänu väikesele õnnele – viimasel ringil oli suurem kukkumine, mida tal õnnestus vältida ja tõusta ligi kümme kohta – saavutada 12. koht.

Juba päev hiljem tuli taas starti minna ja kiireid jalgu näidata.

«Kuna short track ei õnnestunud kõige paremini, pidin startima kolmandast reast. Õnneks olen ka varasematel aastatel nii tagant alustanud ja teadsin, mida oodata,» kommenteeris Lõiv.

Põhivõistlusel oma taktika

MK-etapi põhivõistlusel tuli seega stardist alustada targalt ja otsida oma võimalus tõusta ettepoole. «Pärast stardipauku hakkasin otsima kohta, kust ettepoole liikuda. Võtsin eesmärgiks end eelviimaseks ringiks tühjaks sõita ja viimane ring lihtsalt kannatada. Minu taktika toimis ja ringiajad läksid järjest paremaks,» rääkis Lõiv.

«Viimasele ringile läksin kümnenda koha peal ja püüdsin enda ees sõitvat Alessandra Kellerit, kelle sain isegi ringi keskel kätte, aga siis hakkas rada laskuma ja mul polnud talle midagi vastu panna. Pidingi leppima kümnenda kohaga,» võttis ta sõidu kokku.

See oli samas talle MK-sarja etapil karjääri parimat saavutust tähistav tulemus ja näitas kätte hetkeseisu samal nädalal Austrias toimuvaks MMiks.

MMi start tõi rida ebaõnnestumisi, mis ei võimaldanud hetkevormi realiseerida. «Väga uhke oli esireast alustada – maailma reitingu 6. koht tagas selle koha. Sellega seoses oli ka natuke teistsuguseid protseduure, millega ma harjunud polnud. Start sujus kenasti ja mõtlesin, et kuna tuleb raske sõit, siis pigem ei pane algusega üle ning hoian sellist mõnusat tempot,» kirjeldas jalgrattur.

«Esimesel murutõusul läks küll palju sõitjaid mööda, aga esimese mäe tipuks tõusin järjest ettepoole. Esimesel tehnilisel laskumisel sõitis Hispaania rattur mulle tagant sisse, olime kodaraid ning käiguvahetajaid pidi koos ning üritasime seda lahti saada. Kui saime lahti, sai edasi sõidetud. Tundsin end hästi ja liikusin aina ettepoole. Suutsin tõusta esimese 15 juurde.»

Ebaõnn täisringil

Esimesel täisringil tuli tal aga taas kogeda ebaõnne. «Joogipunktist päris kaugel tuli rattal kett maha ja käikar ei tulnud kassetti seest välja. Seisin pikalt ning üritasin hea ja kurjaga, aga siiski ei midagi… Kõik oli kinni kiilunud,» meenutas Lõiv. «Selle aja peale oli minust üksjagu naisi mööda läinud ja ise olin end täiesti hingetuks tõmmanud. Edasi ma kahjuks enam enda rütmi leida ei suutnud ning kannatasin lihtsalt. Korraga oli justkui kogu jõud kadunud ja lihtsalt ootasin lõppu. Lõpetasin 20. kohal, mis on küll mu parim tulemus MMil, aga pisarad on silmis. Aasta tähtsaim võistlus ja aasta suurim pettumus.»

Hea tulemuse said Eesti naised MMi kokkuvõttes. Võrumaalane Mari-Liis Mõttus lõpetas 40. ja Maris Meier 55. kohaga. Seega saavutati 27 riigi osavõtul toimunud MMil kõrge 9. koht. 

Mõttus oli kimpus tehniliste probleemidega

Teise eestlannana oli EMi stardis esimest aastat eliitratturite seltskonda tõusnud võrumaalanna Mari-Liis Mõttus, kes alustas sõitu hästi. Eelviimasel ringil sattus Mõttus tehniliste probleemide küüsi ja tal tuli leppida 28. kohaga, esimesele kaotas ta 12.16. Kokku jõudis finišisse 33 ratturit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles