Lavastaja vahetas pealinna Valgamaa metsade vastu

Tiit Loim
, reporter
Copy
Lavastaja Maria Usk rääkis, et kui keskkoolis käimise ajal oli ta seisukohal, et esemed pole tähtsad ja loeb vaid vaimsus, siis nukuteatriga tegeldes kaua nii ei mõtle.
Lavastaja Maria Usk rääkis, et kui keskkoolis käimise ajal oli ta seisukohal, et esemed pole tähtsad ja loeb vaid vaimsus, siis nukuteatriga tegeldes kaua nii ei mõtle. Foto: Tiit Loim

Nukuteatrilavastaja Maria Usk kolis hiljuti Tallinnast Valgamaale mäe otsa metsade vahele, nagu ta ise ütleb. Nüüd juhendab ta Valga kultuurikeskuses teatriringi ning kohalikud kultuurielu vedajad loodavad, et naine võiks Valga teatrielu käima tõmmata. Usk ise on tagasihoidlikum, kuid tunnistas, et kirjutas tööd otsides: ta on valmis Valka nukuteatri looma.

Usk on sündinud ja kasvanud Tartus. Seal lõpetas ta Miina Härma gümnaasiumi ja Heino Elleri muusikakooli koorijuhtimise erialal. Eesti Muusikaakadeemiast sai ta ka koorijuhtimise kraadi. Edasi viis tee aga hoopis teatrini. «Sünnitasin kaks last, jäin koju. Leidsin enda jaoks nukuteatri.»

Nüüdseks on naisel magistrikraad lavakunstikoolist ja läbitud ka doktorantuur Tallinna Ülikoolis kultuuride uuringute erialal. Doktoritöö on aga siiani kaitsmata. «Olen jätnud selle ootele, et kogemuse kaudu areneda ja tööd täiustada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles