Koolitants 2020 lõppkontserdil on arvukalt esindatud võrukad

Mati Määrits
, reporter
Copy
Fotojäädvustus Koolitants 2020 Võru esimeselt kontserdilt.
Fotojäädvustus Koolitants 2020 Võru esimeselt kontserdilt. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Jaanuari algusest saadik maakondlike ja piirkondlike tantsupäevadega tuuritanud Koolitants lõpetab 15. novembril hooaja lõppkontserdiga Viljandis Ugala teatris. 46 välja valitud tantsu hulgas on õige mitu võrukate osalusel sündinud tantsu.

Piirkondlikel tantsupäevadel Haapsalus, Põlvas ja Paides esitatud pea kolmesaja tantsu seast valisid  lõppkontserdi kunstilised juhid Kadi Aare ja Kristjan Kurm välja 46. 

Nende hulgas on “Pokud rännuteel” võimlemisklubi Janika Võru osakonnalt (autor Eliise Abel, esitavad mudilased); “Laske sisse, andke kommi” Võru tantsukeskuselt (autor Egely Pruuli, 1.-4. klass); “Kaotatud mäng” Võru tantsukeskuselt (autor Andre Laine, 4.-7. klass); “Sähvatus” Võru kunstikooli tantsutrupilt Katariina (autor Janeli Sikaste, 6.-9. klass); “Une meeles” SIJA /VK Sirutus ja VK Janika (autor Tea Kõrs, 6.-9. klass); “Lootos” Võru kunstikooli tantsutrupilt Katariina (autorid Ly Berishvili ja Janeli Sikaste, 10.-12. klass). 

Lõppkontserdi kunstilised juhid tõid festivaliaastast esile positiivse muutusena tantsužanrite kaotamise ja ütlesid, et tänu sellele olid kontserdid vaheldusrikkad. “Publikuna vaatad siis iga tantsu kui terviklikku teost, mitte ei keskendu ühele stiilile ja selle sees olevale tehnikale ning seetõttu on pilt huvitav ja värskendav,” ütles Kadi Aare.

“Tantsijad tahtsid lavale - see tohutu tantsujanu paistis kõikidest nähtud tantsudest välja. Eriti just lastetantsudes oli mõnus kogeda seda tantsijates säilinud ehedust ja puhast tantsurõõmu, mis tantsule nii palju juurde lisab,” lisas ta.

Lõppkontserdi teine kunstiline juht Kristjan Kurm märkis ära muusikapalade lavastamise oskuse: “Neid tantse, kus üks muusikaline teos oli algusest lõpuni terviklikult ära lavastatud, ilma lõikeid tegemata ja mikse kasutamata, oli mitmeid, ja see teeb rõõmu.“ 

Mõlemad kunstilised juhid tunnistasid, et valikut nii paljude tantsude seast oli keeruline teha ning mõned kripeldused jäävad ikka sisse. “Lõppkontsert ise kõneleb lõpuks iseenda eest kõige paremini,” võttis Kurm tantsude seast valiku tegemise kokku.

“Koolitantsu matemaatika valem on väga lihtne,” ütles peakorraldaja Raido Bergstein. “Maakondlike tantsupäevade žürii professionaalsele valikule liidetakse piirkondlike tantsupäevade noortežüriid enim kõnetanud tantsud, mis korrutatakse piirkondlike tantsupäevade kontsertide publikule hinge läinud tantsudega ja jagatakse lõpuks lavastusmeeskonna subjektiivse arvamusega. Ehk tulemus ilmestab kõige eredamalt just tänavust festivaliaastat.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles