Tiit Loim: kõurikute kõigutamatu ülemvõim

Tiit Loim
, reporter
Copy
Tiit Loim
Tiit Loim Foto: Arvo Meeks

Ei tea, kust võiks joosta piir, mille juures praegune koalitsioon enam samas koosseisus ei jätka või mille ületamise eest EKRE enam andeks ei saa? Aina enam tundub kahtlane, kas sellist joont eksisteeribki.

«Arvan, et ühegi erakonna maailmavaade ei saa Eestis olla vastuolus põhiseadusega. See pole ka seadusega lubatud. Ei ole võimalik öelda, et ühed inimesed on rohkem väärtuslikud, teised on vähemväärtuslikud,» ütles Tanel Kiik ERRile.

«Oleme koos kokku leppinud, et esindame kõiki Eestimaa inimesi ning edendame hoolivat ja sallivat ühiskonda, mille liikmed tunnevad end turvaliselt. Me oleme ühiselt lubanud taunida ühiskonda lõhestavat retoorikat,» ütles ka Jüri Ratas, taunides Mart Helme vastust Saksamaa ajalehele, kus ta ütles, et geid võiks Rootsi joosta.

«Äkki nüüd lõpuks midagi muutub, varem pole nii tugevalt sõnastatud vastuolusid näha olnud,» mõtlesin siis. Aga mis siis muutus? Eks ikka mitte midagi olulist. Peale selle, et ühiskonda ongi lõhestatud, osa elanikke veelgi enam alavääristatud. Valitsus aga jätkab pealtnäha enam-vähem rahumeelses koostöös.

Muidugi tuleb silmas pidada, et see provokatsioon on osa EKRE taktikast ja samal ajal jätkata teiste oluliste teemade kajastamisega, millest erakond võib tahta tähelepanu eemale juhtida. Aga kui valida lähenemine, et provotseerimisele mitte reageerida, kukuks kokkuvõttes välja, et õigustamatud sõnavõtud leiavad sotsiaalmeedia ajastul ikkagi tee avalikku ruumi ja kui keegi protesti ei avalda, saabki sellest uus normaalsus.

Aga mis siis muutus? Eks ikka mitte midagi olulist. Peale selle, et ühiskonda ongi lõhestatud, osa elanikke veelgi enam alavääristatud.

Praegu on tekkinud olukord justkui põhikoolis, kus võimukad pahad poisid katsetavad jultunult piire, aga paraku pole keegi neid tõhusalt korrale kutsumas. Peaminister kingib kriisi ületamise puhul tordi ja osa kooliõpilasi peab hirmuga ootama, mis saab järgmiseks.

Saab see, et kui EKRE ja ERRi nõukogu liige Urmas Reitelmann nimetab «Ringvaate» saatejuhte sodomiitideks, siis Martin Helme leiab, et tagasi astuma peaks ka sõnavõtu hukka mõistnud nõukogu esimees Rein Veidemann.

Õiglane lahendus oleks see taktika EKRE vastu tööle panna, et see võiks lõpuks ka mingid tagajärjed kaasa tuua. Tõsi, on ilmselt hulk eelmistes võimulolijates pettunud valijaid ja nende eest seismine on arusaadav, aga labast solvamist ja alavääristamist ei ole võimalik õigustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles