Positiivsete koroonatestide osakaal näitab tõusutrendi

LEPM
Copy
Terviseameti juht Üllar Lanno
Terviseameti juht Üllar Lanno Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Terviseameti peadirektori Üllar Lanno sõnul on viimasel ajal tõusnud positiivsete testide osakaal: kui koguarvestuses on positiivseid tulemusi alla kahe protsendi, siis möödunud ööpäeva vaates oli vastav näitaja kolm ja pool korda suurem.

Lanno sõnul on murettekitav Harjumaa olukord, kus haigusjuhtude osakaal oli möödunud ööpäeval ligi 60 protsenti. Omakorda enam kui kaks kolmandikku Harjumaa juhtumitest laekus rahvastikuregistri järgi Tallinna.

"Kuna nakatumiste arv on kasvanud, tuleb väga tõsiselt järgida terviseameti antud juhiseid ning hoida distantsi nii tööl kui avalikus ruumis viibides," ütles Lanno.

Eestis on kokku tehtud ligi 264 000 esmast testi, millest 4985 ehk 1,89 protsenti on olnud koroona suhtes positiivsed. 

Viiruse leviku peatamine ja ühiskonna avatuna hoidmise tagab kõigi vastutustundlik käitumine. Koroonaviirus levib inimeselt inimesele ja igal inimesel on väga oluline roll viiruse leviku piiramisel. Viimasel ajal on näha asümptomaatiliste viirusekandjate osakaalu kasvu. Samuti on suurenenud positiivsete testide osakaal ööpäevaga tehtud testide hulgas, mis viitab ohule, et tekkida võib viiruse varjatud levik. Terviseamet kutsub ka kergete haigusnähtude korral kõiki inimesi testima minema.

Valitsus lühendas nii piiriületusejärgse liikumisvabaduse piirangu kui ka koroonaviirusesse nakatunu lähikontaktse karantiini kestust 14-lt päevalt kümnele. Lähikontaktne peab karantiini lühendamiseks tegema mitte varem kui kümnendal päeval koroonatesti, mille tulemus peab olema negatiivne. Teadusuuringute järgi tekivad umbes 95 protsendil inimestest haigusnähud kümne päeva jooksul pärast haigega kokkupuudet. Isolatsiooniperioodi on juba lühendanud mitmed Euroopa riigid, nende seas ka Soome ja Läti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles