Mati Määrits: Noatera peal käimine

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mati Määrits
Mati Määrits Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mõnda aega rahus ja vaikuses toimetanud Põlva vallas on lahvatanud taas tüli. Vallavalitsus eesotsas Georg Pelisaarega oskas volikogust mööda minnes vahetada kirikuga mõned maatükid, rajamaks keskväljaku serva esimene uusehitis, administratiivhoone.

Pelisaare ja tema lähikondsete taktika kohta passib hästi tsitaat «Viimsest reliikviast»: «Ma kummardan teie meelekindluse ees.» Kuna kõigi koalitsioonisaadikute toetuse peale ei saanud kindel olla (mullu kukkus seetõttu läbi hoonestusõiguse lepingu sõlmimine kirikuga 70 aastaks), leiti sobiv tagauks maadevahetuse teel. Kusjuures piirmäär 30 000 eurot on siinkohal märgilise tähendusega: nimetatud summa piires ei pea vallavalitsus volikogu käest luba küsima.

Mõistagi võib maatükkide rahalise väärtuse üle jäädagi vaidlema. Usutavasti on juba paarikümne aasta pärast, kui keskväljaku ümbrus on hooneid täis, ka sealsetel kruntidel hoopis teine hind – ka siis, kui ühel neist juhtumisi vallamaja peal seisab.

Ning kui kokku lüüa hoonestusõiguse tasud 70 aasta vältel, kumb on siis lõpuks kasulikum: kas anda ära kaks maatükki, millega vallal pole otseselt midagi peale hakata, või siis ollagi jäädavalt omanik?

Pelisaare ja tema lähikondsete taktika kohta passib hästi tsitaat «Viimsest reliikviast»: «Ma kummardan teie meelekindluse ees.»

Arvestada tuleb sedagi, et algselt küsis kirik endale kõik neli neile valikuks pakutud maatükki. Kujutlegem ette olukorda, kui vallavalitsus olekski põhimõttel – saagu või hullem, aga kesklinna krundi peame saama! – need neli kinnistut loovutanud. Vähemalt kaks kaubeldi ju tagasi – kas nüüd kiita või laita vallajuhte selle eest?

Kas eksiseerivad ka mingid salaprotokollid või suulised kokkulepped stiilis – kui maatükkide arvestuslik hind jääb alla 30 000 euro, toetab vald kogudust edaspidi võib-olla suuremategi summadega kui seni – teavad üksnes vahetud asjaosalised.

Mis saab edasi? Mõndagi võib välja lugeda Igor Taro sotsiaalmeediapostitusest: «KAUA VÕIB: kui vallavanem ei usalda volikogu, siis millised on volikogu valikud?»

Kui vallamaja ükskord valmis saab – kui ikkagi saab –, ei ole välistatud, et Georg Pelisaar ise ei hoiagi kääre peos, millega linti läbi lõigata.

On ju selleks ajaks valimised selja taga ning võib-olla hoopis teised juhid paigas. Loodetavasti talle kutse siiski saadetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles