Priit Sibul: pensionireformist võidavad kõik inimesed

Priit Sibul
, riigikogu liige (Isamaa)
Copy
Priit Sibul 
Priit Sibul Foto: Riigikogu

Valgamaalt pärit poliitik seletab lahti võimalused, mis kaasnevad teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmisega. Ta rõhutab, et reform pakub lahendusi ka praegustele pensionäridele.

Riigikohtu otsus, mis tunnistas, et pensionireform on põhiseadusega kooskõlas, tõi selguse enam kui poolteist aastat kestnud arutellu. Isamaa üks peamisi lubadusi valimiste eel oli teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmine, mis annab inimestele õiguse enda vanaduspõlve kindlustamise üle ise otsustada ja selle eest vastutada. Järgmisest aastast saab see viimaks teoks.

Jaanuarist kehtima hakkav süsteem on väga sarnane meie algselt välja pakutud nägemusega. Igaüks saab ise otsustada, kas jätkata tänase teise samba süsteemiga, investeerida iseseisvalt pensioni investeerimiskonto kaudu või lahkuda teisest pensionisambast. Samuti avaneb võimalus teise sambaga liituda neile, kes seda varem teinud ei olnud. Need muudatused teevad senise ebatõhusa süsteemi paindlikuks: iga inimene on tõesti enda raha ja tuleviku peremees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles