Pühajärve ja Nõuni järve toodi kohamaimud

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kohamaimude vettelaskmine Pühajärves.
Kohamaimude vettelaskmine Pühajärves. Foto: Monika Otrokova/Otepää vallavalitsus

Otepää vald esitas keskkonnaametile taotluse kohamaimude asustamiseks Pühajärve ja Nõuni järve. Oktoobri viimasel nädalal leidiski üle 16 000 kalamaimu uue kodu Otepää järvedes.

Kohamaimud olid pärit Jõgevamaalt Härjanurme kalakasvandusest. Pühajärve rändas 11 000 ja Nõuni järve 5666 kahegrammist maimu. Kuna Otepää looduspargi kaitsekorralduskavast lähtuvalt on mitmesse kaitseala järvedesse koha asustamine soovitatud, otsustas Otepää vald selle ette võtta. Kohamaimude eest tasus Otepää vald 4999,80 eurot. Püüdmiskõlbulikuks saab koha aga vähemalt kolme-nelja aasta pärast.

Kalamaimude asustamise idee algataja oli Otepää vallavolikogu esimees Rein Pullerits. «Kui saab taastatud Pühajärve kalarikkus, saab siia tulla ka kalaturist ning see lisab Otepääle kui turismipiirkonnale väärtust juurde. Meil on plaanis asustamisega jätkata kuni aastani 2023, kuna kohamaimude ühekordsest asustamisest jääb väheks.»

«Tänan Otepää valda tehtud teo eest,» lisas kalastusklubi Vops esimees Aivo Meema. «See uudis on kalameestele suur rõõm. Meil on olemas kaunis ja maaliline Pühajärv ning kalarikkus annab palju juurde. Kes teab, ehk on Pühajärv mõne aja pärast sama kalarikas kui 80ndatel aastatel.»

Keskkonnaamet paneb aga siinkohal südamele, et kalade asustamiseks veekogusse on vaja taotleda vastav luba. See on oluline selleks, et välistada võimalikud asustamisega kaasnevad kahjud vee-elustikule.

«Loa menetluse käigus kaalub keskkonnaamet plaanitud asustamise mõju järve ökosüsteemile, et vältida soovimatuid tagajärgi,» selgitas keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko. Samuti säilib nii ülevaade, milliseid liike Eesti veekogudesse asustatakse. Võõrliike asustada ei tohi, sest need liigid võivad seada ohtu veekogu ökosüsteemi ja see võib tekitada loodusele pöördumatut kahju.

Kohamaimud.

Monika Otrokova/Otepää vallavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles