FB: Tehvandil enam võistlused lumepuudusel ära ei jää

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Itaalias toodetud lumekonteiner Tehvandil
Itaalias toodetud lumekonteiner Tehvandil Foto: Malle Elvet

Äsja paigaldati Tehvandile K-90 hüppemäe lähedusse uus kunstlumetootmise konteiner, mis võimaldab hoolimata Eesti heitlikust ilmastikust toota isegi plusskraadide juures kunstlund, et ükski talvine suurvõistlus enam lume puudumise tõttu pidamata ei jääks, andis Tehvandi spordikeskus teada.

Tehtud investeeringu suurus on ligi miljon eurot, see sisaldab lisaks lumetootmise konteinerile elektritöid, veeühendusi ja lumetootmisplatsi pinnasetöid. Investeering võimaldab keskusel pikendada talviste treeninglaagrite kestust nii suusaradadel kui ka hüppemäel.

Konteineri soetamise vajadus kerkis esile kolmel viimasel hooajal, millest kahel talvel oli Eestis äärmiselt lumevaene ja soe ilm ning lumepuudusel tuli ära jätta kaks kahevõistluse maailmakarika etappi ja laskesuusatamise Euroopa meistrivõistlused. Kuigi viimaseks võistluseks renditi viimasel hetkel lumekonteiner Poolast, ei suudetud lühikese ajaga piisavat kogust lund minimaalse raja ettevalmistamiseks toota.

Itaalias valmistatud konteiner suudab toota maksimaalselt 200 kuupmeetrit lund ööpäevas, mis võimaldab kuue-seitsme nädalaga ette valmistada kahevõistluse MK-etapiks minimaalselt nõutava 1,5-kilomeetrise suusaraja ja katta lumega hüppemäe. MK-etapp leiab Tehvandil aset 2.–3. jaanuaril 2021.

Esimese suusaraja valmimine sellel aastal sõltub külmakraadide saabumisest, mis võimaldaks kunstlund toota lumekahuritega, ja loomulikult ka loodusliku lume saabumisest. Kui loodus kaasa ei aita, loodetakse lumekonteineri abil Tehvandil esimene suusarada avada siiski juba novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles