Võru linn korraldab kliimateemalise ideekorje

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tiina Hallimäe
Tiina Hallimäe Foto: Tomi Saluveer

Võru linnavalitsus korraldab 14. novembril koos partneritega ideetalgud «Climathon Võru 2020 – Loome koos homse Võru». Ideetalgud tuginevad rahvusvahelisele formaadile, mille eeskujul kliimaprobleeme murtakse.

«Võru on võtnud sihiks vanalinna, hoonete energiatõhususe ja liikuvuse,» rääkis Võru linnavalitsuse arendusjuht Tiina Hallimäe. «Lisaks otsitakse lahendusi elurikkuse suurendamiseks, tugevate kogukondade tekkimiseks ja linna kestlikuks arenguks.»

Nädalapäevad tagasi möödus aasta sellest, kui Võrumaad räsis palju pahandust põhjustanud oktoobritorm. «Möödunud aasta on üleüldiselt näidanud, kui habras on meie praegune elukorraldus, ja sundinud meid muutustega kohanema,» lisas Hallimäe.

«Muutusi elukorralduses on järjest enam oodata ka kliima muutumisest, mille üks peapõhjus on inimtegevus ja selle mõjud. Olgu põhjuse-tagajärje seostega, kuidas on – keegi ei saa vastu vaielda, et väiksema keskkonnamõjuga säästlikum elamine on hea arengusiht.»

Iga eesmärk vajab aga õnnestumiseks plaani. «Nagu tormide puhuks on mõistlik varuda toiduaineid ja patareisid, saab tulevikustsenaariume läbi mängides elukorraldust «tulevikukindlamaks» muuta,» lausus arendusjuht.

Võru linnale ongi siin appi tulnud +CityxChange (Horizon 2020) projekti partnerid ja tööriistad, mille abil julget tulevikuvisiooni kavandada. «Kuskilt tuleb pihta hakata ning sel suvel toimunud +Energia nädala jätkuna toimuvadki nüüd kliimateemalised ideetalgud,» lisas Hallimäe.

«Ootame üritusele nii korteriühistute esindajaid, puitmaja omanikke, rattasõpru, kogukonna aktiviste ja kõiki neid, kes soovivad, et Võru oleks keskkonnasõbralik ja puhas linn, kus on hubane elada nii täna, kümne kui ka 30 aasta pärast,» rääkis Hallimäe.

Ainulaadne ideede maraton kestab arendusjuhi sõnul 12 tundi ning mentorite abiga soovitakse laupäeva õhtuks jõuda konkreetsete tegevuste ja lahendusteni, mis tuleviku Võrru sobiksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles