Tomi Saluveer: kas lõhestumise lõpp?

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Mõne aasta tagustest perekondlikest sündmustest ma seda küll ei mäleta, et poliitilisi diskussioone oleks välditud. Ilma kõrval on see alati olnud üks lollikindel teema, milles kõik tahtsid kaasa rääkida ja oma arvamust avaldada. Nüüd on aga koosviibimistel tekkinud pikad vaikusepausid, sest äärmuslike poliitikute edulood on elu muutnud. Kui varem vaieldi nüansside üle, siis nüüd on oht lahkuda jõululaua äärest (kui seda üldse tänavu tuleb) tõsise tüliga.

Ühiskonna lõhestumine on mureks nii Eestis kui mujal maailmas, viimaste päevade näidete põhjal eelkõige USA presidendivalimistel. Ei hääletanud ameeriklased ju tegelikult kahe kandidaadi vahel nende plusside ja miinuste järgi, vaid ühe kandidaadi – Donald Trumpi – poolt või vastu. Äsja esialgse kinnituse saanud Joe Bideni võit tähendab seega põhimõttelist valikut, millised väärtused on ühiskonnas tähtsad. Kui mõni ütlebki, et pole ameeriklane ning tal ükskõik, mis seal toimub, siis pingelist valimisvõitlust jälgisid paljud.

Oma väljaütlemistes on Biden pidanud tähtsaks Venemaa heidutamist ning idatiiva alliansi tugevdamist.

Ühel poolt jääb USAs toimuv siinsetele inimestele kaugeks, samas ulatuvad selle mõjud ka meieni. Olgu selleks siis suurriigi edaspidine kaitsepoliitika, keskkonnakaitse, majandusalane koostöö või kas või eeskuju perekonnaväärtustes.

Bideni võit leevendab paljude jaoks vahepeal tekkinud hirmu, et USA võiks jätta oma NATO liitlased üksi. Suurriigi sõjaline kohalolek Euroopas, sealhulgas Eestis, jääb kestma või isegi suureneb. Oma väljaütlemistes on Biden pidanud tähtsaks Venemaa heidutamist ning idatiiva alliansi tugevdamist. Idapiiriäärse piirkonnana on kaitsepoliitika ka Kagu-Eestile oluline teema.

Kui Trumpi ajal Euroopa ja USA majandussuhted pigem halvenesid, siis ka selles on oodata muutust. USA ja Euroopa Liidu vabakaubanduslepingu läbirääkimised on jooksnud aastatega liiva ja jõudnud pea kaubandussõjani. Trump on takistanud Euroopa kaupade sissetoomist tollimaksude ja -tariifidega. USA majanduspoliitika mõjutab tegelikult ka kõige kaugemat Misso nurga elanikku.

Uuel presidendil on nüüd missioon lõhestunud ühiskond liita ning samasugusest tulevikust soovin unistada ka Eestis. Matkime üha rohkem USA pühadetraditsioone. Miks ei võiks ameeriklased nüüd olla eeskujuks ja inspireerida ka oma valimiseelistusega? Nii et jõulupraadi saaks jälle nautida sõbraliku vestluse saatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles