Kalvi Kõva: lõunaeestlaste hääl jääb presidendivalmistel nõrgaks

, Riigikogu liige (Sotsiaaaldemokraatlik Erakond)
Copy
Kalvi Kõva
Kalvi Kõva Foto: Arvet Mägi

Igapäevaste kriiside taustal kipub ununema, et lähenevad presidendivalimised. Paraku kipuvad need jääma järgmise aasta oktoobris toimuvate kohalike valimiste varju.

Riigikogu hakkab Eestile presidenti valima 2021. aasta augusti lõpus. Suure tõenäosusega parlament seda teha ei suuda. Riigipeaks valitu peab seal koguma vähemalt 68 poolthäält, mis on parlamendi praeguste jõuvahekordade juures üsna võimatu. Edasi läheb järg valimiskogusse, mis koosneb riigikogu liikmetest ja omavalitsuste esindajatest.

Haldusreformi ja praeguse koalitsiooni otsustamatuse koosmõju tulemusena saab omavalitsusi esindavaid valijamehi olema Estonia kontserdisaalis poole vähem kui 2016. aastal. Kui eelmisel korral tuli presidenti valima 234 kohalikku poliitikut, siis uuel aastal pisut üle saja. Augusti seisuga oli potentsiaalseid linnadest ja valdadest pärit valijamehi 107. Täpse arvu arvutab riigi valimisteenistus välja uue aasta alguses, võttes aluseks, kui palju on meil 1. jaanuari seisuga hääleõiguslikke kodanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles