Lätis hakkas kehtima eriolukord

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Eesti-Läti piir Valgast vaadatuna
Eesti-Läti piir Valgast vaadatuna Foto: Tiit Loim

Läti valitsus otsustas koroona leviku tõttu kuulutada välja 9. novembrist 6. detsembrini erakorralise olukorra.

Keelatakse kõik üritused, välja arvatud matused, kus võib osaleda kuni kümme inimest. Suletakse kontserdisaalid ja ujulad. Näitusesaalid ja muuseumid jäävad avatuks, kui seal peetakse kinni suhtlusvahemaa reeglist. Toitlustuskohad tohivad toitu pakkuda vaid kaasavõtmiseks.

Esimesest kuuenda klassini jätkub kontaktõpe, ülejäänud klassid lähevad kaugõppele.

Kultuuriasutused, näitused, spordikeskused ja pühakojad võivad lahti olla kella kuuest hommikul kaheksani õhtul, välja arvatud võimlad, mis võivad olla avatud kümneni.

Keelatakse ka pea kõik spordiüritused. Erand tehti olümpiamängudega seotud üritustele, mida võib pidada pealtvaatajateta, samuti ei puuduta keeld täiskasvanute kõrgliigasid.

Baarides, ööklubides, veeparkides, saunades, mängusaalides on keelatud meelelahutusteenused. Toitlustusasutused saavad toitu ainult kaasa müüa.

Nädalavahetustel ja riigipühadel on kaubanduskeskustes avatud ainult toidupoed, apteegid, optika-, raamatu-, lemmiklooma- ja kodumajapidamiskauplused.

Ajutiselt suletakse ilu- ja tätoveerimissalongid. Juuksurisalongid jäävad avatuks tingimusel, et ühe kliendi kohta on vähemalt 10 ruutmeetrit salongipinda.

Eriolukorra reeglite rikkumisel võib inimest oodata kümne kuni 2000-eurone ja juriidilist isikut 140- kuni 5000-eurone trahv, vahendab Valga vallavalitsus oma kodulehel.

Vaatamata asjaolule, et Läti on Eesti lisanud nende riikide nimekirja, kust saabudes peab Lätis jääma eneseisolatsiooni, ja välja on kuulutatud eriolukord, ei pea Valga valla registreeritud elanikud veetma eneseisolatsioonis 10 päeva. Seda siiski juhul, kui nad ei liigu väljaspool Valga ja Valka omavalitsuse haldusterritooriumi. Endiselt tuleb täita ankeet veebilehel covidpass.lv/. Valga ja Valka deklareeritud elanikud ei pea seda täitma igal riigipiiri ületamisel: piisab ühest korrast 30 päeva jooksul. Ankeedi täitmise järel saadetakse e-posti aadressile teavitus, mis kutsub üles eneseisolatsiooni jääma. Valga ja Valka elanikke see ei puuduta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles