Võru linn pälvis tunnustuse

LEPM
Copy
Võru linna keskväljak. Foto on illustratiivne.
Võru linna keskväljak. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti mullune keskkonnasõbralikem omavalitsus on Saaremaa vald. Keskkonnaministeeriumi ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) korraldatud konkursil pälvis tunnustuse ka Võru linn.

„Võitja vald tõusis esile ennekõike sellega, et nende möödunud aastane keskkonnaprogramm oli väga mitmekesine ning samas saavutas ühtlaselt tugevad tulemused kõigis hinnatavates valdkondades,“ ütles Keskkonnaministeeriumi kantsler Meelis Münt.

Saaremaa valla mullustest tegevustest toodi välja järgmist: liigirikaste poollooduslike koosluste taastamine, energiatõhusate lahenduste kasutamine, keskkonnahoidlikud riigihanked, veekogusid tervendavad ja kalade rändetingimusi parandavad projektid, üritusteks jäätmete liigiti kogumise süsteemide laenutamine ja nõuetele vastava joogivee- ja reoveekäitluse rajamise toetamine.

Keskkonnasõbralik kohalik omavalitsus saab KIKilt kuni 50 000 eurot keskkonnaalasel koolitusel osalemiseks, avaliku ürituse korraldamiseks või keskkonnaheaolule kaasa aitava investeeringu toetamiseks. „Loodame, et täna tunnustatud kohalikud omavalitsused on eeskujuks ka teistele ning järgmisel aastal võime taas uutele edulugudele kaasa elada,“ lisas Treier.

Keskkonnaministeeriumi kantsler Meelis Münt märkis, et kuigi üldvõitjaid sai olla vaid üks, väärivad tunnustust absoluutselt kõik kandideerinud omavalitsused. „Kõik nad on andnud kohalikul tasandil suure panuse keskkonna hüvanguks ning valmis tegema veelgi rohkem. Vahel on just tunnustav sõna see edasiviiv jõud, mistõttu läheb see konkurss kindlasti ka kordusesse,“ julgustas Münt omavalitsusi järgmistel sarnastel ettevõtmistel kindlasti end üles andma ning oma tegevused avalikkuse ette tooma.

Konkursil kuulutati välja kaks tunnustust, mille pälvisid Keila linn ning Võru linn, ning valiti võitja valiti välja kolme nominendi (Saaremaa vald, Tartu linn ja Rakvere linn) hulgast.

Võru linna puhul tõsteti esile uut algatust ehk keskkonnateemalist festivali "Roheline Võru". Festivali ajal istutati Koreli  parki 132 puud ja 2200 püsikut. Linna suurüritustel keskendutakse keskkonnamõju vähendamise propageerimisse  ning alati on kohal jäätmete liigiti kogumise süsteemid, kus kogutakse nelja liiki jäätmeid. Võrus korraldatakse sügisel puulehtede äravedu linnakodanikelt ning linna kompostimisplatsil valmis komposti kasutatakse linna uute objektide haljastuse rajamisel. Linnaruumi arendustega on loodud juurde liigirikkust, mis lisaks linnaruumi visuaalsusele on parandanud ka õhukvaliteeti. 

Konkursil osales 12 kohalikku omavalitsust:  Võru linna, Kanepi vald, Saku vald, Tõrva vald, Hiiumaa vald, Tartu linn, Keila linn, Paide linn, Saaremaa vald, Rakvere linn, Loksa linn ja Harku vald.  

Keskkonnaministeerium ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse korraldatud konkursi eesmärk on tunnustada neid omavalitsusi, kes on oma tegevusega panustanud negatiivse keskkonnamõju vähendamisse, väärtustanud looduslähedast elukeskkonda ning suurendanud elanike keskkonnateadlikkust.

Konkursil osalejaid hinnati viies valdkonnas: ringmajandus, loodukaitse, kliimamuutuste leevendamine ning nendega kohanemine, vesi, keskkonnateadlikkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles