Aasta naiseks kuulutati Irja Lutsar

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
2020. aasta naine on Irja Lutsar, aasta noor naisettevõtja Marion Teder.
2020. aasta naine on Irja Lutsar, aasta noor naisettevõtja Marion Teder. Foto: Petri Hütt/EENA

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon kuulutas tänavuseks aasta naiseks mikrobioloogi ja viroloogi, Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professori, COVID-19 tõrje teadusnõukoja juhi Irja Lutsari.

Koroonaviiruse leviku küsimustes arvamusliidriks tõusnud Lutsar on sündinud 1954. aastal Räpinas, kus ta sai ka keskhariduse. Tartu Ülikooli arstiteaduskonna pediaatriaosakonna lõpetas Lutsar 1978. aastal cum laude.

Internatuuri järel sai noorest doktorist Võru rajooni keskhaigla lasteosakonna juhataja ning Võru rajooni peapediaater. Kui kohustuslik suunamisaeg 1982. aastal läbi sai, jätkus tema karjäär arsti ja õppejõuna Tartus.

Lutsar tunnistab, et tänavune aasta on olnud väga raske. «Naiste pragmaatilisust ja selget mõistust on võib-olla ühiskonnas praegu rohkem vaja kui kunagi varem. Naine on ellujääja tüüp. Naised ei tegutse emotsiooni ajel, vaid pigem vaatavad, mis on ja mis ei ole jätkusuutlik. Nad aitavad seal, kus abi kõige rohkem vaja, mitte tingimata mõeldes, mis kõige rohkem kasu toob,» ütleb ta.

Lutsar peab üheks oma südameasjaks ka noorte innustamist. «Et naisena läbi lüüa, ei pea millestki loobuma,» vihjas ta, et karjäär ja kodune elu täiustavad üksteist ning kutsus üles selles ka meeste panust hindama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles