Kontrollitud ehitusplatsidest vaid kahel täideti kõik ohutusnõuded

LEPM
Copy
Kortermaja ehitus. Foto on illustreeriv.
Kortermaja ehitus. Foto on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tööinspektsioon kontrollis tööohutust 70 ehitusplatsil, kus tuvastati 200 rikkumist. Vaid kahel ehitusplatsil täideti kõiki tööohutuse nõuded, millest üks asus Põlvamaal. Ühel juhul ohtlik töö peatati.

Sügisene ehitusplatside kontroll oli jätkuks kevadel toimunud sarnasele kontrollile. Ehitussektoris toimunud peamiseks tööõnnetuste põhjustajaks on kõrgustest kukkumine. Pea kõiki neid õnnetusi oleks olnud võimalik olnud ära hoida, kui tööandja ja töötaja oleks suurema tõsidusega suhtunud tööohutuse tagamisse.

Sihtkontrolli käigus kontrolliti ehitusplatse Harju, Ida-Viru, Lääne, Lääne-Viru, Pärnu, Põlva, Rapla, Saare, Tartu, Valga, Viljandi ja Võru maakonnas. Kontrolliti töökohtade ergonoomiat, töövahendite, redelite ja tellingute korrasolu, isikukaitsevahendeid, tööd katustel ning dokumentatsiooni.

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul on kevadise kontrolliga võrreldes ehitajad muutud hoopis hooletumaks. „Ehitusplatsidel on jätkuvalt tellingud korrast ära, puuduvad kaitsepiirded, märgistamata on ohualad. Jätkuvalt tehakse katustel töid turvavarustuseta, ignoreerides maa külgetõmbejõudu, mis hoolimata ehitusmeeste pingutustest kehtib jätkuvalt ka Eesti ehitusplatsidel,“ nentis ta.

„Aastatepikkuse selgitustöö tulemusena on oluliselt paranenud kiivri kasutamine. Küll tekitab probleeme see, et töölistele on ostetud kõige soodsamad kaitsekiivrid, mida lõua alt kinni panna ei saa. Nendega aga ehituses töötamine on pea võimatu, sest piisab vaid korra kummardamisest ning kiiver ongi läinud,“ lisas Maripuu.

Kui jätkuvalt on probleeme tellingutel töötamise ohutusega, siis redelite korrasoleku ja kasutamisega seotud rikkumiste arv on vähenenud. Probleeme esineb isikukaitsevahendite kasutamisega. Viiel ehitusplatsil polnud isikukaitsevahendeid töötajatele isegi väljastatud. Kontrollitud objektidest 19 teostati katusetöid, kus avastati 11 rikkumist. Üks ohtlik lammutustöö ka peatati.

Valdavalt olid ehitusobjektide tööohutusplaanid koostatud ja ajakohastatud ning seda oli töötajatele ka tutvustatud.

Ilma ühegi rikkumiseta avastati kaks ehitusobjekti, neist üks Harjumaal  (Fidele) ja teine Põlvamaal (Balti Vara Ehitus OÜ).

Selle aasta üheksa kuuga on ehitussektoris juhtunud 227 tööõnnetust, millest üks lõppes töötaja surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles